Začala chřestová sezóna

Chřest

Chřest je zelenina, která se rok, co rok těší větší oblibě. Grilování, vaření, zapékání, smažení, předkrm, polévka či hlavní jídlo, to vše jsou možnosti, kam chřest v kuchyni zařadit. Navíc důvodů, proč ho konzumovat, je opravdu mnoho. Pojďme společně odhalit, jaké druhy chřestu jsou tu k mání a co dobrého je v této potravině skryto.

 

Druhy chřestu

Mezi nejběžnější druhy chřestu patří zelený, bílý a fialový. Ačkoli v minulosti byl velmi drahý a určený spíše pro panstvo, dnes už naštěstí nemusíte mít modrou krev, abyste si ho mohli koupit. Najdete ho totiž téměř v každém supermarketu.

Bílý chřest je snad nejlahodnější ze všech tří druhů. Je jemný a křehký a mohli bychom mu přezdívat „král mezi chřesty“, protože v gastronomii patří k nejvíce oceňovaným. Pěstuje se pod fólií, právě aby se dosáhlo bílé barvy. Tento druh se před vařením loupe.

 

Na rozdíl od bílého chřestu, ten zelený se pěstuje na slunci, a tak se chlorofyl postará o krásnou zelenou barvu. Zelený chřest je svěží, před vařením ho není potřeba loupat, pouze odlomit spodní část stonku, jako u každého druhu. Vaří se opravdu krátce, tři minutky mu postačí k tomu, aby potěšil vaše chuťové pohárky. Nebo se dá klidně nakrájet do salátu syrový.

 

Poslední, v Česku méně vídaný druh chřestu, je fialový. Jeho chuť je lehce nahořklá, až kořenitá. Taktéž roste na světle, ale k dostání je spíše v zahraničí. Pěstuje se převážně v Německu, Francii či Kalifornii.

 

Užitek pro tělo

Možná jste se už doslechli, že chřest je přírodní afrodiziakum, což je bezpochyby velmi zajímavá a užitečná informace (především pro svátky lásky), nicméně na svém kontě má řadu dalších významných plusů. Konzumací chřestu můžete přispět k lepší funkci vašich ledvin a močových cest, zmírnění menstruačních bolestí, omezení tvorby křečových žil nebo také můžete upravit hladinu cukru v krvi. Nadto všechno má chřest bohaté množství vlákniny, kyseliny listové, vitaminu B, E, C a K, vápníku, fosforu, hořčíku, jódu či železa, a to zdaleka není vše (výčtem vás už ale trápit nebudeme, to byste četli hodně dlouho).

 

Co dobrého uvařit?

Není to tak dávno, co na našem webu vyšel článek Jedinečné velikonoční menu, ve kterém jsme uvedli recept na výbornou chřestovou polévku s parmezánem, která jistě zachutná každému jazýčku. Jestliže ale nejste zrovna polévkové typy, můžete si doma zkusit připravit neméně chutné chřestové rizoto.

 

Chřestové rizoto

Začala chřestová sezóna 500 g zeleného chřestu
olivový olej, máslo nebo klidně i kvalitní sádlo
cibule
1 stroužek česneku
500 g rýže (nejlépe arborio)
vývar dle libosti (pro masožravce kuřecí či hovězí, pro vegetariány zeleninový)
100 ml bílého vína
sůl, pepř
parmezán na posypání

 

Jak na to?
Omyjte chřest, odkrojte dřevnaté konce stonků, a pokud je potřeba a stonky nejsou úplně v nejhezčím stavu, oloupejte je (u čerstvého chřestu to ale nebývá nutné). Takto upravený chřest nakrájejte na kousky velké cca 4 cm a dejte vařit do vroucí, osolené vody na krátkou dobu (3 min.). Poté sceďte.
V jiném hrnci si rozpustíme máslo nebo zahřejeme olivový olej (záleží na vámi zvolené variantě tuku) a osmažíme najemno nakrájenou cibulku. Když už je cibulka zesklovatělá, vhodíme k ní pokrájený stroužek česneku a krátce osmažíme. Pak přimícháme rýži, kterou podlijeme vínem a mícháme do doby, než se tekutina vypaří.
Postupně přiléváme vývar a rizoto mícháme, dokud není rýže tak akorát na skus, což obvykle trvá 15-20 minut.
Po odstavení z plotny můžete do hrnce s rizotem vmíchat ještě kousek másla, pro jemnější strukturu pokrmu. Při servírování posypte parmezánem a dozdobte třeba petrželkou.

 

 

 

 

 

 

 

přidejte na:
Baara

30. 05. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář