Začněte potraviny skladovat správně a vytěžte z nich maximum (2. díl)

Zdravý životní styl neznamená pouze jíst dostatek zeleniny a vyhýbat se zpracovaným potravinám. Jedná se o komplexní přístup ke stravě, která začíná již skladováním jednotlivých surovin.

V předchozím článku jste měli možnost dozvědět se, jak pracovat s ovocem a zeleninou. Dnes se podíváme na suché potraviny.

Skladování suchých potravin

Obiloviny, luštěniny, mouky, cukr, cereálie, ořechy… to všechno patří do skupiny suchých potravin. Skladujeme je většinou buď v originálním obalu anebo je přesypeme do speciálních skleněných či plastových dóz. Takové potraviny mají zpravidla dlouhou dobu trvanlivosti a vZačněte potraviny skladovat správně a vytěžte z nich maximum (2. díl) neporušeném obale nám vydrží půl roku, rok až dva. Velmi důležitou informací je fakt, že doba minimální trvanlivosti platí jen do té chvíle, než balení otevřete. V momentě, kdy načnete sáček ořechů a přesypete je do dózy, vytváříte nové prostředí a podmínky skladování, které vlastně kompletně mění situaci, a napsané datum na obale již není směrodatné. To samé platí u mouky, luštěnin a jiných obilných výrobků, jako jsou třeba ovesné vločky, ale i škrob, kypřicí prášek atd. Dobrou zprávou je, že při vhodném skladování vám potraviny deklarovaný čas vydrží, a často i déle.

Jak tedy suché potraviny ideálně skladovat?
Ořechy a semínka velmi ochotně žluknou a ty olejnaté s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin úplně nejvíce. Proto je skladujte ve skleněných nebo plastových dózách s pevným uzávěrem a ideálně vždy v temnu. Vlašské ořechy nebo mletá lněná semínka či mleté konopné semínko dejte klidně do mrazáku. Nádoby, kam přesypáváte mouku, vločky, cereálie… vždy pokaždé dobře umyjte a poté i vysušte. Můžete tomu dát ještě takovou nadstavbu, a to, že skleněné dózy vytřete trochou 96% ethanolu. Tím se zajistí čisté prostředí a hlavně bez vlhkosti. Vlhkost je totiž nepřítel dlouhé trvanlivosti a hned za ní stojí slunce, obecně světlo.

Další důležitá věc, kterou ovšem neděláme všichni, je poctivé přendání potraviny do dózy, skleničky, vaničky… do čehokoliv, co hladce uzavřeme, a zamezíme tak přístupu vzduchu včetně vlhkosti. Všechno, co vám zůstává v originálních pytlíčcích a sáčcích (včetně koření) je zkrátka náchylnější na zkažení. Sklenice/dózy si pak dobře popište nebo oštítkujte a nevynechejte originální datum minimální trvanlivosti. Stačí vystřihnout z plastového obalu název nebo jen datum minimální trvanlivosti (když jednoduše poznáte o jakou těstovinu nebo obilovinu jde), připsat k němu datum přesypání a vložit ho do sklenice. Jednoduché, rychlé a bez práce.

Prostory, kde skladujete suché potraviny, pravidelně uklízejte – věci vyndejte, vše vytřete a otírejte i samotné dózy. Celková hygiena prostředí nevytváří podhoubí pro broučky, rybičky a další škůdce, kteří by se vám tam mohli rozmnožit. Jednou za půl roku udělejte velkou generálku – podívejte se do regálů/šuplíků a projděte si vše, co tam máte. Zkontrolujte, jestli nejsou v dózách viditelní škůdci nebo jestli něco nezačalo zapáchat či se kazit. Potraviny, o kterých víte, že je skladujete už dlouho, přes dva roky, raději vyhoďte.

přidejte na:
BB

23. 01. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář