Začněte potraviny skladovat správně a vytěžte z nich maximum (3. díl)

Možná níže zmíněné věci děláte už dlouhá léta automaticky, ale možná se vám díky tomuto článku otevřou nové obzory v přístupu ke skladování potravin. Ať tak či tak, v článku najdete velkou spoustu inspirace na téma péče a skladování mléčných výrobků a chlazených potravin.

Mléčné výrobky a vajíčka

Mléčné výrobky, máslo, sýry aj. mají většinou kratší datum spotřeby řádově ve dnech či týdnech. V obchodech vždy vybírejte produkty s nejzazším datem (většinou se nacházejí v zadní části regálu) a neberte hned ty, co jsou na kraji. Tímto způsobem nakoupíte nejčerstvějšíZačněte potraviny skladovat správně a vytěžte z nich maximum (3. díl) produkty. V obchodech se zdravou výživou, kde není sortiment tak široký a odběr velký, si to opravdu hlídejte, snadno se vám může stát, že produkty budou už jen pár dní před datem spotřeby. Zároveň ale mějte na mysli, že když potravině uplyne datum spotřeby, nutně to nemusí znamenat, že už je zkažená a máte ji automaticky vyhodit. Balení otevřete, ochutnejte, a pokud nejeví známky zkažení, klidně je snězte. Produkty zpravidla vydrží alespoň 1 týden „po“. Výjimku většinou tvoří „živé sýry“, jako je mozzarella nebo cottage apod.

Chlazené potraviny

Chlazené potraviny vyžadují skladování v ledničce. Jogurty, sýry, šunky, gervais apod. byste nikdy neměli skladovat ve dveřích, kde je teplota nejvyšší. Maso a čerstvé masné výrobky Začněte potraviny skladovat správně a vytěžte z nich maximum (3. díl) ukládejte vždy do regálů s největším chladem (každá lednice ho má jinde). Pokud jakékoliv balení jednou otevřete, vždy (kromě másla) potravinu spotřebujte ideálně do třech dní a nikdy balení nenechávejte jen tak pootevřené v lednici. Pro řádné zabalení se skvěle hodí ekologické voskované ubrousky a znovupoužitelná gumová víčka nebo speciální krabičky. Po použití je otřete nebo umyjte a nemusíte spotřebovávat nekonečno metrů fólie či alobalu, což je opravdu značně neekologické.

Možná výše zmíněné znáte a děláte, v opačném případě najdete v tomto i předešlém článku spoustu inspirace na téma péče o potraviny (a mnoho jich ani nebylo vyřčeno). Vše vede k eliminaci plýtvání a určité udržitelnosti, což ostatně bude téma jednoho z dalších článků v tomto roce.

přidejte na:
BB

26. 01. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář