Zapomeňte na kupované sirupy i předražené limonády v hipsterských bistrech. Raději to zkuste pěkně podomácku – je to snazší, než si myslíte. Máme pro vás inspiraci na klasiku i neotřelé limonádové kreace.
Homemade limonádu můžete připravit několika způsoby. Nejsnazší je naházet všechny ingredience do džbánu a zalít je vodou – získáte tím osvěžující letní drink s jemným nádechem chuti. Tenhle způsob přípravy se hodí na citrusy, okurku nebo maliny, které můžete nejprve trochu pomačkat. Taková limonáda neobsahuje cukr, takže ji můžete vesele popíjet celý den a bez výčitek ji nalít i svým dětem.
Vsaďte na cukrový rozvar
Při druhém způsobu přípravy se používá cukrový rozvar (svařte 500 g třtinového cukru a 500 ml vody do hustého sirupu), do kterého se přidají další suroviny.
Rozhodně vyzkoušejte limonádu s rozmarýnem!
Přidejte tři velké snítky do ještě horkého rozvaru a nechte minimálně přes noc v chladu vylouhovat. Podobně můžete postupovat s bio citrony nebo bio pomeranči. Místo rozmarýnu můžete použít i levanduli či šalvěj. Doporučujeme pak přecedit přes plátýnko. Skladujte v lednici v uzavřené nádobě.
Svařte ovoce
Třetí postup spočívá ve svaření ovoce – přibližně z kila jahod a 200 g cukru získáte půl litru základu pro limonádu. Ovoce (borůvky, meruňky, maliny, ostružiny…) rozmačkejte, zalijte 200 ml vody a nechte hodinu vařit na mírném ohni. Pak přeceďte přes plátýnko a do šťávy vmíchejte cukr, svařte asi pět minut a nalijte do čistých sklenic. Pokud láhve zavaříte (jako džem), vydrží vám zhruba půl roku.
Čtvrtou možností je nechat v sirupu i kousky ovoce, přidat bylinky, nezavařovat a spotřebovat zhruba do týdne. Sirup skladujte v lednici, aby vám nezačal kvasit.
Tipy navíc:
-
Nevyplatí se kombinovat víc než tři suroviny. Dvě jsou ideální – v jednoduchosti je krása.
-
Jestli do limonády použijete perlivou nebo neperlivou vodu, je jen na vaší chuti. Stejně jako množství ledu.
-
Experimentujte s cukrem, muscovado (třtinový cukr s melasou) bude chutnat zcela jinak než bílý krupicový.
-
Pokud děláte ‚jen‘ vodu se sirupem, doplňte ji něčím zajímavým, jako je granátové jablko.
-
Jahoda mimořádně dobře ladí s bylinkami: zkuste mátu či meduňku. Fantastická je i bazalka.
-
Hruška, tymián, skořice. Tahle netradiční kombinace všechny uzemní. Borůvky, limetka a máta jsou návykové.