Med je blahodárná pochutina, která pohladí člověka na těle i na duši. Kromě své příjemné sladké chuti působí jako významný antioxidant a posilovač srdce. V České republice je ale spotřeba medu velice nízká a lidé dávají přednost cukru. To je však škoda, protože med obsahuje celou řádu látek, které jsou pro naše tělo velice důležité! Pojďme si proto spolu připomenout, proč bychom měli med jíst a zařadit jej do svého jídelníčku.
POSILUJE SRDCE
Chcete-li pro své tělo začít něco dělat, můžete zkusit medovou rutinu. Stačí, když si nalijete 200 ml vody, dáte do ní lžičku medu a zakápnete citronem. Takový životabudič vás postaví na nohy a nastartuje metabolismus. Díky pravidelné konzumaci medu navíc ochráníte své tepny a cévy před jejich zúžením, což přispěje ke zdravému stavu vašeho srdce.
ZLEPŠUJE PAMĚŤ
Med působí pozitivně na centrální nervovou soustavu (právě z toho důvodu se dříve doporučovalo pít mléko s medem před spaním). V medu navíc najdete vápník a hořčík, který pomáhá harmonizovat stav mozku.
PŮSOBÍ JAKO ANTIOXIDANT
Pravidelná konzumace medu pomáhá z těla dostat toxické látky, které se ukládají ve střevech. Kromě toho jedna lžička působí protizánětlivě a hojí rány při svém průchodu trávicím traktem.
SNIŽUJE HLADINU CHOLESTEROLU
Složení medu přispívá ke snižování hladiny cholesterolu. Jeho denní konzumace má příznivý vliv na množství antioxidačních látek v těle, které jsou v boji proti cholesterolu velmi úspěšné.
POZOR: Některé stránky přisuzují medu i zázračné účinky v oblasti zrychlení metabolismu. Nenechte se ale zmýlit, protože nic z toho nebylo vědecky potvrzeno. Med vás v žádném případě nezachrání před nabíráním hmotnosti. Oproti cukru má ale vitaminy a minerální látky, které jsou pro zdraví člověka důležité.