Zasaďte si: Levanduli

Levandule je nejen krásnou rostlinou, ale také všestrannou bylinkou, která má své využití v kuchyni i přírodní kosmetice. Jak si levanduli vypěstovat a proč ji mít na své zahrádce? To se dozvíte v dnešním článku.

Pěstování levandule

Patříte-li mezi začínající zahrádkáře, určitě vás potěší, že si levanduli zvládnete vypěstovat i vy. Stačí si totiž koupit její sazenice, poskytnout jí dostatek sluníčka a přiměřeně zalévat (nepotřebuje vydatnou zálivku).

A jak se o ni starat, aby vám vydržela co nejdéle?

Levandule patří mezi bylinky, které poměrně dobře přezimují – proto ji stačí pouze na jaře a podzim pěkně sestříhat, abyste dosáhli bohatého kvetení.

Sušení levanduleZasaďte si: Levanduli

Při stříhání stonků dbejte na to, abyste ustřihli pouze zelenou část, nikoli tu dřevnatou. Stonky poté můžete svázat, pověsit a tímto způsobem je nechat vysušit. Pokud však máte doma sušičku, můžete si proces sušení zrychlit tím, že do ní stonky vložíte (doporučujeme teplotu maximálně 35 stupňů).

Využití levandule

Levandule je známá svými uklidňujícími účinky – pokud jste napjatí, pod tlakem, nemůžete usnout a nejde vám odpočívat, přivoňte si k levanduli.

Levandule má nezaměnitelně výraznou chuť, a proto byste s ní měli nakládat opatrně. Hodí se k pečenému masu, houbám nebo jakémukoli sladkému pokrmu.

Připravte si levandulový sirup:Zasaďte si: Levanduli

  • 0,5 litru vody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 citrón
  • 10 g kyseliny citrónové
  • asi 10 květů (stonků) levandule

Z tohoto množství vyrobíte zhruba 1 litr levandulového sirupu. Do převařené, již vychladlé vody ponořte stonky levandule a přidejte nakrájený citrón. Nechte je louhovat minimálně 1 den. Poté vodu slijte přes pláténko a ohřejte asi na 40 °C. Ve vodě rozpusťte cukr a kyselinu citrónovou. Až se cukr rozpustí, levandulový sirup je hotový. Skladujte ho v chladu.

přidejte na:
BB

05. 07. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář