Zatočí s kašlem, ale uleví i od žaludeční bolesti. Připravte si čaj z divizny

Patří mezi rostliny, které u nás pozná i malé dítě. Fascinuje svou výškou a její zářivě žluté květy nelze přehlédnout. Je to také mocná bylina, která zatočí s kašlem, ale uleví i při trávicích obtížích, otocích nebo ženských problémech.
Říká se jí také oběračka, Petrova hůl nebo královská svíce. Tato dvouletá rostlina nejdříve vytvoří mohutnou růžici plstnatých listů a následující rok vyžene vzhůru silný stonek, který dorůstá i dvou metrů. Postupně kvete drobnými kvítky, které se ráno rozevřou a večer odpadnou – proto se sbírají za slunného dne dopoledne, když oschne rosa. Kvete od června do září a z jedné jediné rostliny můžete za sezonu sebrat i několik tisíc květů. Koupit se ale dají i v lékárně.
K čemu se používáZatočí s kašlem, ale uleví i od žaludeční bolesti. Připravte si čaj z divizny
Nejčastěji se využívají čerstvé či sušené květy – ve formě nálevu či sirupu, ale můžete narazit i na rady doporučující prášek ze sušených květů ke šňupání, když vás trápí hustá rýma. Pokud květy sušíte, opatrně! Půjdete-li na to příliš zhurta, zhnědnou a ztratí svou léčivou sílu. Využívají se i chlupaté listy – čerstvé můžete přiložit na revmatem zkoušené klouby, otoky nebo špatně se hojící rány (včetně hemoroidů či bércových vředů). Čerstvá šťáva prý působí na bradavice.
Jak si připravit čaj z divizny?
Při přípravě čaje z divizny je potřeba nálev důkladně přecedit ideálně přes plátýnko, protože drobné chloupky jsou i na okvětních lístcích a mohou pak dráždit v krku. Čaj se doporučuje užívat při onemocněních plic a průdušek, protože pomáhá uvolňovat hleny, hojí sliznice, uleví při chrapotu nebo zánětu hrtanu. Podporuje vykašlávání a tlumí křeče, proto výborně sedne astmatikům. Jelikož obsahuje třísloviny a sliz, poradí si i s trávicími problémy. Bylinářky diviznu předepisují také pro posílení slabé menstruace. Odvar se doporučuje i na lupénku či vitiligo nebo jako kloktadlo při bolestech zubů.

přidejte na:
Šéfredaktor

25. 10. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář