Zažívání v pohodě. Na co je třeba myslet?

Dovolenkové ochutnávání neznámých pokrmů s sebou může přinést zažívací potíže, jako jsou třeba nafouklé břicho, nadýmání, plynatost, pálení žáhy, pocit plnosti nebo těžký žaludek. Jak dostat špatné zažívání opět do rovnováhy?

Za problémy se zažíváním může stát mnoho faktorů. Nejčastěji se jedná o konzumaci tučných, mastných, smažených a kořeněných jídel, obtíže mohou vyvolat také velké porce, málo rozkousané jídlo a v neposlední řadě alkohol, některé léky i stres. Prvním krokem k lepšímu trávení je úprava jídelníčku, zejména konzumace méně průmyslově zpracovaných potravin a zařazení těch čerstvých a kvalitních.

Vláknina jako základZažívání v pohodě. Na co je třeba myslet?
Skvělým pomocníkem při podpoře trávení a zažívání je vláknina, kterou můžeme tělu dodat skrze vhodné potraviny. Je důležité konzumovat oba druhy vlákniny, tedy rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustná vláknina je živnou půdou pro střevní bakterie. Najdeme ji v luštěninách, oříšcích, semínkách, ovesných otrubách a slupkách některých druhů ovoce. Naopak nerozpustná vláknina odvádí z těla odpadní látky a vyskytuje se v zelenině a celozrnných a pšeničných otrubách.
Denní příjem vlákniny pro dospělé osoby by měl být nejméně 25 g a lze ji tělu dodat také díky psylliu nebo inulinu.

Zdravý životní styl
Pro správné trávení je nesmírně důležitý i pravidelný pohyb. Nejlepší jsou pravidelné procházky. Nezapomínejte ani na kvalitní spánek a snažte se vyhýbat stresujícím situacím. Při zažívacích potížích mohou pomoci i některé bylinky a koření.

Mnohem účinnější jsou ale bylinné přípravky ve formě perorálního roztoku, které poskytují rychlou úlevu při zažívacích obtížích a při správné kombinaci účinných látek je mohou užívat dokonce i těhotné a kojící ženy.

přidejte na:
Šéfredaktor

09. 07. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář