Zázračné účinky amarantu

Slyšeli jste již o této superpotravině? Jedná se o rostlinu, které se také říká "laskavec". Pěstuje se pro své listy i semena již od dob starých Mayů a Aztéků. Zatímco listy nachází své využití v kategorii zeleniny, semena se melou na mouku. Amarant obsahuje velké množství hořčíku, vápníku, draslíku, železa, a také zinku. Naopak přirozeně neobsahuje lepek!

#tescoma-velmi-siroky

Zázračné účinky?

Účinky amarantu zaslouženě získaly označení "zázračné", jelikož tato semínka podporují správnou funkci srdce, cév i svalů, posilují imunitu, příznivě působí proti stresu, zácpě či rakovině tlustého střeva. 

Pomáhají léčit narušenou hladinu cholesterolu a přispívají k obnově mozkových buněk

Své časté využití nachází při dietách, u lidí trpící cukrovkou nebo s alergií na lepek.





V čem amarant najdu?

Dnes se objevuje v mnoha potravinách, ať už při přípravě müsli, pečiva či palačinek. Oleje, jež své využití našly v kosmetických výrobcích, poslouží jako lék na popáleniny, které vám nechtěně vzniknou při vaření.

Místo kupování potravin, ve kterých se tato surovina nachází, můžete vyzkoušet delikátní recepty v pohodlí domova. Jídlo vás příjemně nasytí i s menší porcí. Je libo kuřecí maso s amarantem, jednoduchou kaši k snídani nebo něco sladkého?


Jak jej připravit?

Ačkoliv jsou semínka velmi drobná, měli byste je před vařením vždy propláchnout vodou. K tomuto kroku můžete použít drobné sítko. Další kroky jsou podobné jako při vaření rýže - je potřeba dodržet správný poměr semínek x vody, přičemž na 1 hrníček amarantu připadají 2 hrníčky vody. 

Doba vaření může trvat 20-30 minut, než budou semínka připravená ke konzumaci. Hlavně se nesnažte amarant vařit až do změknutí, nezměkne. Jeho slupka je tužší, i když je vnitřek měkký. V ústech tedy přirozeně křoupe, nemusíte se obávat.

#damejidlo-siroky 
přidejte na:
Šéfredaktor

06. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář