Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Zázvor - přírodní všelék


Trpíte nevolností, trápí vás viróza nebo toužíte rychleji zhubnout? V tom případě byste se měli blíže seznámit se zázvorem. 

Co je zázvor? 

Je to vytrvalá tropická rostlina, pocházející z jihovýchodní Asie. Jako koření nebo dochucovadlo se používá její rozvětvený dužnatý oddenek, a to buď čerstvý nebo sušený. Má výraznou pikantní chuť a vůni, kterou mu dodávají esenciální oleje. Kromě nich obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek, například sodík, hořčík, draslík, vápník nebo železo. 

Léčivé účinky zázvoru 

Patří mezi přírodní léčiva. Naši předkové mu přičítali skoro čarovnou moc. Ve všech podobách má pozitivní vliv na trávicí systém - podporuje chuť k jídlu, potlačuje nadýmání. Pomáhá při různých nevolnostech (například žaludečních nebo těhotenských), při bolestech hlavy, infekcích horních cest dýchacích, ale také při svalových bolestech. Snižuje cholesterol a je účinný i při redukci váhy. Dokonce pomáhá zpomalit některé druhy rakoviny, zejména vaječníků a slinivky. 

Zázvor v kuchyni 

Je nezbytnou součástí především indické nebo čínské kuchyně. Používá se do slaných i sladkých pokrmů. Rovněž v české kuchyni má své uplatnění. Kdo by neznal zázvorky, staročeské vánoční cukroví nebo zázvorovou limonádu, čaj či zmrzlinu? Přidává se také do pokrmů z vepřového nebo kachního masa, používá se při přípravě mořských živočichů, těstovin či salátů. Naložený v medu nebo cukru má využití jako přísada do bonbónů, žvýkaček nebo potravinových doplňků. 

Pro koho zázvor není vhodný? 

Zázvorem se můžete velmi snadno předávkovat. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je u čerstvého 4 gramy, u sušeného 1 gram. Při vyšší konzumaci by se mohly objevit zdravotní potíže, jako je nevolnost, zvracení, pálení žáhy, průjem nebo srdeční poruchy. Zázvor je naprosto nevhodný pro děti do dvou let a vyvarovat by se ho měli i lidé dlouhodobě nemocní, např. diabetici nebo ti, kteří užívají léky na srdce nebo proti překyselení žaludku.

Fotogalerie

Jana Smidži

19. 10. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře