Zdravá snídaně není to, co říkají reklamy. Jak si ji připravit správně?

Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku.

Mnoho lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy.

Špatné jídlo vyvolává špatnou náladu

Co je to vlastně zdravá snídaně? Pokud bychom vycházeli z toho, co doporučuje reklama nebo sociální sítě a co je pro řadu lidi pohodlné, zjistíme, že za zdravou snídani bývají často považována jídla, která organismu příliš neprospívají.

Často snídáme věci, které jsou spojeny s horším celkovým zdravím našeho těla a mozku, a mohou ve skutečnosti přispívat k vyššímu riziku rozvoje poruch mozku a nálady.

Tajemství středomořské stravyZdravá snídaně není to, co říkají reklamy. Jak si ji připravit správně?

Nahrazení snídaňových jídel bohatých na přidaný cukr a rafinované sacharidy, které mohou poškodit metabolické zdraví a duševní pohodu, potravinami bohatými na bílkoviny, vlákniny a zdravé tuky, může podle odborníků podpořit zdraví mozku a ochránit jej před předčasnou demencí. Jídlo je pohonem jak pro tělo, tak pro mozek. Na to, aby obojí dobře fungovalo, přitom stačí mít zdravý a vyrovnaný jídelníček. Některé studie už prokázaly, že středomořská strava s dostatkem obilovin a ovoce, s rybami, luštěninami a zeleninou pomáhá riziko demence snižovat.

Čím obohatit snídani

Které potraviny bychom tedy měli vybrat, aby naše snídaně byla zdravá? Mezi příklady skvělých zdrojů bílkovin patří řecký jogurt, vejce, tofu, proteinový prášek a ořechová másla. Mezi zdravější zdroje tuku patří olivový olej, ořechová másla, semena či avokádo a výborným zdrojem vlákniny jsou chia semínka, zelenina a fazole. Ideální je dát si k snídani půl šálku ovesných vloček, dvouvaječnou omeletu se zeleninou a trochu ovoce, nejlépe bobulovin.

Vejce už není strašákem

V nedávné minulosti řada průzkumů spojovala vejce s přibíráním na váze, špatným cholesterolem v krvi, vysokým krevním tlakem i infarktem. Mělo se také za to, že vejce zvyšují riziko Alzheimerovy choroby. Novější výzkumy však objevily, že konzumace vajec ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi jen mírně. Odborníci naopak zjistili, že konzumace pouze jednoho vejce denně snižuje riziko mrtvice o 12 procent a že k nemá žádnou souvislost s ischemickou chorobou srdeční, která je hlavní příčinou úmrtí na celém světě.
 

přidejte na:
Šéfredaktor

07. 06. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář