Zdravé mlsání na dětský den

ZDRAVÉ MLSÁNÍ NA DĚTSKÝ DEN

1.6. je den, na který se jako malý těšil snad každý z nás. Je to totiž den dětí, oslava života, radosti a připomenutí toho, že děti jsou naše budoucnost a je třeba pečovat o jejich blaho. No a když už jsme tedy u toho, proč jim nedopřát blaho v podobě mlsání? Nechte se inspirovat nápady na dobroty, u kterých nezapomínáme ani na ty človíčky, kteří jsou v konzumování pochutin omezeni alergeny. 

 

Pro mlsouny všeho druhu bez omezení

Zdravé mlsání na dětský den Veliké oblibě se jak u dětí, tak u rodičů těší muffiny, které snad nikdy nevyjdou z kurzu. Přinášíme vám recept na bezkonkurenční celozrnné čokoládové muffinky s krémem z mascarpone, který je tak lahodný, že se po něm můžou všichni utlouct. 

 

Čokoládové muffinky s krémem jako obláček

Na muffiny:

2 hrnky celozrnné mouky (je na vás, zda zvolíte špaldovou nebo pšeničnou)
1 hrnek panely, muscovada nebo hnědého třtinového cukru
160 g čokolády s vyšším obsahem kakaa (necháme na vás, kolik zvolíte procent)
Zdravé mlsání na dětský den ½ hrnku holandského kakaa
1 lžíce sody nebo prášku do pečiva bez fosfátů
2 vejce (nejlépe č. 1 nebo 0)
1 hrnek bílého jogurtu
½ hrnku plnotučného mléka
½ hrnku tuku (může být rostlinný olej, máslo nebo klidně ghí)

 

Na krém:

1 šlehačka
vanička mascarpone
sladidlo podle vaší potřeby

 

Postup:

Smíchejte mouku, kakao, špetku soli a sodu (nebo kypřící prášek). Čokoládu si nalámejte na drobné kousky. Do jiné mísy dejte cukr, vejce, olej, jogurt a mléko a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. K mokré směsi přisypte směs suchou, kterou jste si připravili jako první. Trochu promíchejte a přidejte ¾ nasekané čokolády. Těsto rozdělte do forem, posypte zbytkem čokolády a dejte péct do trouby na 180°C.
Než se muffiny upečou (což bude trvat asi 20 minut), připravte si krém. Ačkoli je v receptu uvedena šlehačka, dnes šlehat nemusíte, pro vytvoření krému to není důležité. Vmíchejte tedy šlehačku k mascarpone a naplňte zdobičku vzniklým krémem. Až budou muffiny hotové, ozdobte krémem a nahoru dejte pro barevnost třeba ještě jahodu.

 

Pro malé bezlepkáče a bezmlékáče

Ani malí alergici nechtějí být v mlsání pozadu, a už vůbec ne, když vidí kamaráda s oblíbenou dětskou sladkostí, Brumíkem. Aby si i oni mohli užít svůj den, máme pro vás recept na domácí Brumíky bez lepku, mléka a vajec. 

 

Domácí brumíci

Budete potřebovat:

150 g pohankové mouky
170 g pyré z uvařené dýně nebo z banánu
40 g tuku (ghí nebo kokosový olej)
250 ml vámi preferovaného rostlinného mléka
1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
nasekaná čokoláda

 

Postup:

V míse si rozmixujte povařenou dýni nebo zralé banány (záleží pro jaké pyré jste se rozhodli) spolu s ghí nebo kokosovým olejem. Pyré z dýně bude asi trochu řidší, takže klidně můžete použít jen 150 g. Postupně pak přisypávejte mouku společně s práškem do pečiva a zalijte směs rostlinným mlékem. Pro jemnější konzistenci můžete opět vyšlehat mixérem. Vzniklé těsto nalijte do formiček, ale vždy jen z půlky. Pak vložte do každé formičky pár kousků nasekané čokolády a zalijte zbytkem těsta (to aby byla uprostřed náplň). Pokud máte přímo silikonové formičky medvídků, bude výsledek opravdu vypadat jako Brumík. Jestliže ale takovou formu nemáte, vůbec to nevadí, věříme, že dětZdravé mlsání na dětský deni potěší i muffinky nebo jiné tvary. 

A nezapomeňte na osvěžující limonádu. Ať dětem chutná! 

přidejte na:
Baara

30. 05. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář