Zdravě nezdravé potraviny

58253_mediumČlověk se může stravovat nezdravě a přitom dostat do těla kompletní dávku vitaminů a minerálů. Avšak takové chování si následně vybere svou daň nejen v podobě nadváhy, ale pokud se budete ládovat hamburgery, hranolky zapíjet pivem a zajídat čokoládou, ve vašem organizmu se prudce zvýší hladiny soli, tuků i cukrů.

Na druhé straně všechny tyto pamlsky obsahují kompletní soubor 18 vitamínů a minerálů ze sezamu RDA, které lidské tělo potřebuje pro své zdraví. Jsou to vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, D, C, E, biotin a minerály jako je vápník, jod, železo, fosfor, hořčík, zinek.

RDA je zkratka z anglického RECOMMENDED DAILY ALLOWANCE a v překladu znamená doporučená denní dávka.

Redaktor Daily Mail Stefan Gates si vyzkoušel vyhovět požadavkům RDA na vlastní kůži. Jeho stůl se prohýbal pod horou zmrazené pizzy, brambůrků, buráků, čokolády a jiných kalorických bomb. Tímto 4x překročil svůj obvyklý energetický příjem. Za "odměnu" ho čekal neklidný spánek a nevolnost z přejedení.

Aby splnil denní normu pro příjem hořčíku, snědl 300g hořké čokolády, vitamin C dodal brambůrkami, zapil to plechovkou piva a tím současně uspokoj potřebu vitaminu B12.

Oběd obsahoval 2 porce smažené tresky ve strouhance (fosfor), 2/3 pizzy (vápník), železo dodal hamburger a porce špenátu zase kyselinu listovou. Dva a půl piškotového zákusku pokrylo dávku vitaminu D, 500 ml mléka zase zajistilo riboflavin a lososová pasta jod. Čtyři kapustové karbanátky umožnily přísun vitaminu E, 4 naběračky instantní kaše další dávku vitaminu C. Plátek jater zabezpečil potřebný zinek, buráky biotin, kyselinu pantotenovou a niacin. Protože vitamin B6 nebylo možné najít v hotových výrobcích, na jeho doplnění nakonec posloužilo 6 banánů.

Při nákupu potravin se Stefan Gates orientoval podle výživových tabulek na obalech. Ty mají ale v Británii spíše komerční význam a jsou dobrovolné. Za zmínku stojí, že ukazatel RDA se v různých zemích liší. Světlo světa spatřil ukazatel RDA v USA za 2. světové války roce 1943. Tehdy tamní lékaři přepočítali  minimální denní dávku pro vojáky, které čekalo vylodění v Normandii. Šlo o to, kolik potravin na loď naložit, aby to konvoje uvezly a lidé nestrádali. Několikrát revidované údaje nakonec přehodnotila Evropská komise v roce 1991. Shodla se na tom, že by se doporučené denní dávky měly odvíjet od věku, pohlaví, hmotnosti a celkového zdravotního stavu lidí.

V Česku nemáme normy RDA striktně dané.

Na testu bylo překvapivé, kolik zdravých věcí najdeme v polotovarech. Závěr redaktora je však jiný. Kdo nechce plácat páté přes deváté, ať si dopřeje stravu z čerstvých potravin bez zbytečných prázdných kalorií a nedoporučuje tento test následovat.

Prostě není nad pomeranč!

Pro potřeby sRecepty.CZ vypracovala Daniela.

Zdroj: dTest.

přidejte na:
Šéfredaktor

09. 06. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář