Zdravější cukroví? Víme, jak na to!

Snažíte se žít zdravě a Vánoce ve vás vzbuzují místo radosti obavy? Jste na dietě a víte, že Vánoce jsou pro vás zatěžkávací zkouška? Nebo už máte klasického cukroví plné zuby? Pak je tento článek přesně pro vás!

Vánoce jsou v českých krajinách spjaty s kaprem, bramborovým salátem a také cukrovím. To je většinou plné cukru, másla a kalorií. Jak si ale vychutnat vánoční atmosféru a přitom nemít výčitky z toho, co jste právě snědli?

Vše začíná u nákupního seznamu

Ať už jste zdatní cukráři nebo s pečením cukroví začínáte, zkuste si vyhledat/napsat seznam věcí, které na vašeZdravější cukroví? Víme, jak na to! cukroví potřebujete. Jakmile to budete mít hotovo, projeďte si seznam bod po bodu a zkuste si napsat poznámku, kterou surovinu můžete vyškrtnout/nahradit nebo kde můžete ubrat na gramáži. Někde uberte množství cukru, jinde kostku másla a tam, kde se to hodí, přidejte větší zastoupení ořechů či alternativní mouky.

Najděte vhodnou alternativu cukru

Nikdo vás samozřejmě nebude nutit, abyste své cukroví upekli bez gramu cukru. Existují ale způsoby, jak zachovat tyhle dobroty sladké a přesto ve zdravější formě.

Asi nejvíce podobné klasickému cukru jsou erythritol a isomaltulosol (z nich můžete velice snadno udělat náhradu moučkového cukru). Dále do pečení můžete použít med nebo čekankový sirup, který navíc obsahuje vlákninu ve formě inulinu.

Pokud se vám do receptu žádná alternativa cukru nehodí (což se stát může), myslete alespoň na bod 1. Tedy na to, že vždy můžete místo 200 gramů cukru použít jeho polovinu!

Vsaďte na kvalitní čokoládu nebo kakao

Obsahuje váš recept čokoládu? Nevadí! Tady je důležité volit takovou variantu, která bude pro vaše tělo prospěšnější. Místo čokolády plné cukru volte minimálně 70% nebo použijte holandské kakao. To neobsahuje žádný tuk či přidaný cukr.

Experimentujte s moukou

Zkuste místo klasické bílé mouky použít celozrnnou či oříškovou alternativu. Takové cukroví bude nabité hodnotnými živinami a vlákninou, která vás přirozeně zasytí a nezatíží střeva.

přidejte na:
BB

06. 12. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář