Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Zlato pro české řezbáře!

Od 20. do 24. listopadu se konala v Lucembursku světová kuchařská soutěž CULINARY WORLD CUP, kterou mnozí kuchaři považují za mistrovství světa. Nabitá a prestižní je samozřejmě soutěž národních týmů jak mezi seniory, tak juniory. Kromě nich se zde prezentují armádní  a regionální týmy, ale i jednotlivci. Nárůst zaznamenala oproti roku 2006 kat. D1 – kuchařská artistika, kde bylo prezentováno okolo 147 prací z různých materiálů – zelenina, ovoce, tuk, sůl, slané těsto, koření, atd….

52542_medium

Do těchto bojů úspěšně zasáhlo i několik jednotlivců z České a Slovenské republiky startujících v barvách nového týmu CZECH-SLOVAK CARVING TEAM.

  • Martin Šrejber - zlatá medaile - stal se vítězem dne, v absol. pořadí obsadil  20.-21. příčku
  • Anna Strnadlová – zlatá medaile- 27.-30.
  • Patrik Smaha (SR) – stříbrná medaile
  • Miloš Skořepa – bronzová medaile

52541_medium

Umístění dalších zástupců ČR a SR –mimo tým:

  • Peter Formánek -  stříbrná medaile
  • Roman Lanfer (SR) -  stříbrná medaile
  • Žofia Hajková (SR) -  stříbrná medaile
  • Radek Vach - bronzová medaile
  • Zbyněk Ženíšek – diplom

52543_medium

Pozn.: ve výsledcích byl uveden v D1 za ČR Brajko Kaja – bronzová medaile – možná jde o záměnu státu, Kolegu bohužel neznám, možná byl s jiným materiálem.

Celkem bylo uděleno:

  • 4 zlaté medaile s vyznamenáním (max. počet bodů)
  • 42 zlatých medailí
  • 43 stříbrných medailí
  • 36 bronzových medailí
  • dále pak diplomy

52544_mediumVystoupení určitě lze považovat za velmi úspěšné, je jen škoda, že v Lucembursku nemohlo pro pracovní důvody startovat více zástupců. Akce se také trochu křížila s přípravou některých řezbářů na Czech Carving Cup v Ostravě. Jak se ukázalo, mnozí na předních pozicích by jistě vezli medaili i z Culinary World Cup. Je to tedy výzva pro světovou olympiádu v roce 2012, která se koná v Německu, kde mohou naši řezbáři „zaútočit“ ve větším počtu, podobně jako Itálie, která tradičně má nejvíce zástupců a exponátů v této kategorii.

Těšit nás může i fakt, že řada zahraničních kolegů, kteří jezdí na soutěže do Čech uspěla a odvezli si řadu zlatých, stříbrných i bronzových kovů. Vzájemná častá konfrontace zvyšuje úroveň našich řezbářů a soutěží.

Řezbáři v Evropě se sjednocují – přispěli k tomu Češi

52545_mediumKromě kulinářských klání se uskutečnil v Lucembursku velmi důležitý meeting, který měl za úkol projednat sjednocení pravidel na mezinárodních carvingových soutěžích. Vše navazovalo na první srpnové střetnutí v Liberci, kde česká strana navrhovala vytvoření „Evropské Carvingové Tour“. Každý stát by měl jednu TOP soutěž, která by se bodovala, příp. byla nominační pro stát na Mistrovství Evropy. Žebříček by v budoucnu sloužil i jako jedna z možností přímé nominace na ME. Tím, by byla zaručena kvalitní účast nejlepších řezbářů bez ohledu na limit pro stát.

Drtivá většina států ať přímo, kde carving je rozvíjen, byla pro tuto variantu. ČR chce tuto soutěž pořádat v Ostravě v rámci Czech Carving Cupu.

Lucemburský meeting rozhodoval i o konání 3.Mistrovství Evropy v roce 2011 mezi kandidáty Ruskem, Německem a Bulharskem. Volba nakonec padla na Lipsko zejména pro dostupnost. V roce 2013 bude šampionát v Moskvě v rámci Kremlin Cupu.

Účastníci střetnutí uznali dosud konané šampionáty a vítěze jako regulérní mistrovství, byť byly zaměřené na určité suroviny nebo motivy. Ale právě tyto akce v Praze 2009  (v rámci Melounového festivalu ) a v Auvers 2010 ve Francii diskuzi o nutném sjednocení pravidel, soutěží a systému  vyvolaly. Potěšitelným faktem je, že ke sjednocení výrazně pomohly řezbářské aktivity České i Slovenské republiky od organizace soutěží, účasti řezbářů na soutěžích, v komisích a propagace carvingu na školách a mimo. Mezi řezbáři v Evropě i na diplomatickém poli hrajeme důležitou roli, nejsme jen do počtu, spíše naopak. Velký kus práce odvedl Milan Sahánek, který řídil meeting lucemburský meeting a je za českou stranu v úzké pracovní skupině spolu se zástupci Německa, Ruska a Bulharska, jenž by měla zpracované materiály předložit světové kuchařské asociaci WACS. Pokud by jednání vedlo k úspěchu v podobě založení sekce pod WACS, tak si nelze přát více. Ale nepředbíhejme. V každém případě se po listopadu carving v Evropě přiblížil ke sjednocení v řadě důležitých bodů. Jakou definitivní cestou se vydá, ukáže určitě následující rok.

Další ukázky tvorby:

52546_medium

52547_medium

52548_medium

52549_medium

52550_medium

Fotogalerie

Šéfredaktor

07. 12. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře