Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Známí šéfkuchaři v projektu Jím pro charitu

Ondřej Slanina a Radek Šubrt - spojuje je festival Jím pro charitu, rozdělují škubánky s mákem.

Ondřej Slanina a Radek Šubrt toho mají hodně společného – oba patří k nejznámějším českým šéfkuchařům, rádi hrají squash, jsou hvězdami televizních kulinářských show a čerstvě i patrony nového gastronomického festivalu Jím pro charitu. A co je rozděluje? Škubánky s mákem. Jeden je miluje, druhý by je použil akorát tak k hodu do dálky.

Ondřej Slanina začínal krupicovou kaší

62041_mediumJeho první specialitou byla v šesti letech krupicová kaše na sedm způsobů. Přestože vařil od dětství, původně měl Ondřej Slanina jiné plány. Chtěl být architektem. V patnácti ho ale v psychologicko-pedagogické poradně přesvědčili o tom, že nemá prostorové vidění, a tak byla jeho volba jasná. Dnes s úsměvem říká, že se stal kuchařem i díky Sváťovi Kuřátkovi ze seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka. Do povědomí široké veřejnosti se zapsal díky televizní show Kluci v akci, ve které vystupuje s Filipem Sajlerem.

Jeho životní motto zní: „Neznám slovo nejde.“ Přestože je mu teprve 28 let, má na kontě spoustu prestižních ocenění včetně bronzové medaile z kuchařské olympiády IKA v německém Erfurtu. Nedávno strávil měsíc ve Spojených státech. Americká vláda ho pozvala, aby tu poznával místní gastronomickou kulturu. „Nejvíc mě tam dostal přístup personálu ve službách a jeho velká ochota vyhovět zákazníkům,“ vzpomíná Ondřej Slanina. Domů si přivezl nejen spoustu zkušeností, ale i jeden velký cíl – do pěti let se svou restaurací Chateau St. Havel získat michelinskou hvězdu. A co ho v tomto ohledu ještě čeká? „To bych taky rád věděl, ale snad návštěva komisařů a jejich kladné vyjádření,“ dodává.

Ve volném čase rád hraje golf, squash a jeho další velkou láskou jsou rychlá auta. A jaké jsou chutě Ondřeje Slaniny? Nikdy nepohrdne řízkem nebo španělským ptáčkem, naopak škubánky s mákem mu na talíři radost neudělají.

Radek Šubrt se učil vařit v Mnichově i v New Yorku

Radek Šubrt nedá na rozdíl od Ondřeje Slaniny na škubánky s mákem dopustit. Stejně tak miluje bramborovou polévku nebo kachnu s knedlíkem a se zelím. Vaření ho fascinovalo už odmalička. K tomu, aby se stal kuchařem, ho postrčila i jedna prostá rada souseda: Jíst se bude vždycky.

Po ukončení studií na nic nečekal, koupil si lístek na vlak a vyrazil na zkušenou do zahraničí. Jeho první zastávkou byl Mnichov, kde působil dva roky. „Bylo to tam skvělé. Sešla se dobrá parta a poznal jsem spoustu nových věcí, takže jsem měl co dohánět,“ vzpomíná Radek Šubrt. Právě v Mnichově podle svých slov poznal tu pravou kuchařinu. Později pracoval a sbíral zkušenosti ještě ve Švýcarsku a v Rakousku. Velkou praxí pro něj byla i stáž u slavného francouzského šéfkuchaře Daniela Bouluda v jeho restauraci v New Yorku.

V současnosti Radek Šubrt působí ve vyhlášené pražské restauraci Amade. Donedávna jste ho mohli vídat i na televizních obrazovkách jako jednoho z porotců kuchařské show MasterChef.

Ondřeje Slaninu a Radka Šubrta spojil festival Jím pro charitu

62042_mediumObě známé kulinářské tváře aktuálně spojuje patronát nad festivalem Jím pro charitu. Jde o novou gastronomickou událost z dílny Alakarte.cz, která probíhá od 19. 11. do 19. 12. 2012 ve více než 170 restauracích po celé České republice.

Hlavní myšlenkou festivalu je spojit dobré jídlo s dobrým skutkem. Stačí jediné, zdarma si na www.jimprocharitu.cz rezervovat stůl v restauraci. Za každého hosta věnuje Alakarte.cz 10 Kč Nadačnímu fondu Kapka naděje, který za vybrané peníze pořídí dětskou hernu na Transplantační jednotce ve FN Motol. „Festival Jím pro charitu není jen o tom, že si lidé pochutnají, ale ještě ke všemu přispějí na dobrou věc. A nemusí pro to udělat nic navíc,“ říká Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz.

Šéfkuchaři vybraných restaurací včetně Radka Šubrta a Ondřeje Slaniny připravili v rámci festivalu i exkluzivní tříchodová menu. V Šubrtově restauraci Amade si hosté můžou vychutnat jelení plec na víně s bramborovými plackami. Ondřej Slanina v Chateau St. Havel připravil výborný pečený jehněčí hřebínek s houbami portobello a další delikatesy.

Fotogalerie

Šéfredaktor

17. 12. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře