Zpříjemněte si ráno po anglicku aneb full english breakfast

V Británii si na snídaně potrpí, je to pravděpodobně nejdůležitější jídlo jejich dne a tak proč se neispirovat a nezkusit to. Máte-li o sobotním víkendovém nebo i všedním ráno cca 40 minut času. Vypařte se s postele po anglicku a věřte, že full english breakfast vaší polovočce vykouzlí úsměv na rtech. 

Základem jsou kvalitní suroviny 

Dejte si záležet na výběru skutečně kvalitních surovin. Sáhněte po vejcích od šťastných slepiček, které nejsou zavřené v kleci. Navštivte svého oblíbeného řezníka, uzenáře a farmáře. Jen takto bude výsledek dokonalý. Pokud se vám podaří sehnat i anglickou klobásku, budete hvězda. 

Složení full english breakfast

Anglická klobása

Britské klobásky (sausages) jsou velkým pojmem. Smaží se ve střívku, tak jak jsou v prodeji nebo se mohou ze střívkavyjmout a připravovat jako masová směs či masové kuličky. Vyrábí se s mnoha příchutěmi bylin a koření, obsahují minimálně 70% vepřového masa. Klobásky jsou zpracovávány podle starých receptů, které si jejich výrobci nechávají v tajnosti. Ve většině případů jde o rodinné dědictví, zdokonalované mnoha generacemi řezníků. Klobásy mají výraznou chuť a jsou z nasekaného masa, které jí dodává krásnou masovou strukturu.

Pokud chceme porovnat britské klobásky s těmi našimi, tak jsou mezi nimi dva základní rozdíly. Britské klobásky nejsou tepelně upravované, neudí se a ten druhý rozdíl je v tom, že obsahují maso. Takže při přípravě své lahodné anglické snídaně, buď udělejte malý kompromis a nahraďte opravdu dobrým párkem nebo klobásou od vyhlášenéhpo uzenáře, s vysokým obsahem masa a přírodním střívku nebo, pokud jste puntičkáři, vyrobte vlastní anglickou klobásu. 

Fazole

Důležitou moderní součástí anglické snídaně jsou fazole (baked beens), které obsahuji bílkoviny, sacharidy, vlákniny, tuky. Nejčastěji se používají konzervované bílé fazole v rajčatové omáčce značky Heinz. Ale můžete nahradit i jinými, udržte však kvalitu. 

Slanina

Anglická slanina (back bacon) je plným právem pojmem po celém světě. Britové berou její výrobu neskutečně vážně a po staletí šlechtili čuníky speciálně pro výrobu slaniny a klobásek. Proto opět dbejte na dobrý výběr a sáhněte po krásně prorostlé, vyvoněné slanině.

Vajíčka, rajčata a houby

Všechny výše uvedené suroviny se podávají tepelně zpracované, smažené či pečené. Vajíčka mohou být míchaná, ale nejčastěji se podávají jako volské oko. Střední velká rajčata se mohou opéct v celku nebo nakrájené na polovic. Někdo je z anglické snídaně vynechává, ale dobře tepelně upravená a trochu posolená jsou neskutečně lahodným doplňkem. Chuťově jsou významné i houby. V současnosti se nejvíce podávají opečené nebo podušené celé hlavičky žampionů.

Toastový chléb

Ani zde nezapomínejte na kvalitu. Rozhodně se vyhněte průmyslově vyráběnému toastovému chlebu nebo alespoň volte nějaký prémiové kvality. Jsme si jistí, že ve vašem okolí najdete lokálního pekaře, který nabízí lahodný chléb. 

Jakmile máte všechny ingredience, stačí je jen připravit a naservírovat dle fantazie. Podrobný recept a postup naleznete v naší databázi receptů jako Full english breakfast.

přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

05. 03. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář