Kukuřice

Kukuřice setá, původem z Ameriky. Pěstování se rozšířilo do celého světa a nejrozšířenější využití nalezla jako krmivo. Později ale rostl význam sladké kukuřice jako zeleniny. V potravinářském průmyslu se používá jako zdroj olejů, škrobu nebo se pěstuje pro zrno. Podle typu zrna rozlišujeme několik druhů kukuřice. Pop corn – oblíbený a známý druh, malá zrna, která se při zahřívání roztrhnou, Blando – používá se při výrobě mouky a sladká kukuřice – obsahuje velké množství cukru, je nejvíce využívána jako zelenina. Pro kukuřici najdeme v kuchyni široké uplatnění – přidává se do salátů, omáček na těstoviny, neobejdou se bez ní rizota (i samotná rýže se zrnky kukuřice dostává jiný rozměr), dokonce pomazánky si ke kukuřici našly cestu (výborně chutná společně s česnekovou pomazánkou). Celou kukuřici pak můžeme vařit v osolené vroucí vodě a vychutnat si ji samotnou nebo podávat jako přílohu.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář