Květy bezu černého
Černý bez je keř nebo také strom, který roste v celé Evropě. Využívají se všechny části rostliny, to znamená, květ, plod i list. Bezu se říká též bezinky, smradinky nebo kozičky. Květy obsahují silice, rutin, třísloviny, aminy, vitamin C, cukry a minerály. Sbírat je můžete v jarních a letních měsících. Květenství uštipujte nebo stříhejte a dejte pozor, aby se nezapařilo. Sušte buďto pověšené na šňůře nebo ve stínu na papíře a v tenké vrstvě. Ze sušených květů připravíte čaj, který vám pomůže při nachlazení, rýmě a kašli nebo lehké chřipce a snížit horečku. Studený uleví při nevolnosti, kolikách a žaludečních křečích, zmírní bolesti při menstruaci a migréně. Výborný je i sirup z těchto květů, kterým čaj skvěle doladíte. Naředěný vodou či sifonem vás příjemně osvěží a podpoří imunitní systém. Legendární jsou "řízky". Čerstvé polorozvinuté květy osmažte ve slaném těstíčku z vajec, mléka, mouky a podávejte s bramborovou kaší. Pokud máte rádi sladké, těstíčko příliš nesolte a na závěr pocukrujte skořicovým cukrem.
Zdroj obrázku: irishviews.com; insert-food.blogspot.com