Marsala

 

Víno vyráběné v oblasti kolem italského města Marsala na Sicílii. Marsala víno má status DOC (Denominazione di origine controllata). Domorodci pijí marsalu „přírodní“ avšak vinaři exportují marsalu fortifikovanou (dolihovanou). Marsala víno bylo původně fortifikováno ethyl alkoholem proto, aby přežilo dlouhou přepravu po moři, ale dnes je fortifikováno díky jeho popularitě na cizích trzích. Historie: Nejvěrohodnější verze zpopularizování fortifikovaného vína Marsala se přičítá britskému obchodníku John Woodhouse. V roce 1773 Woodhouse přistál v přístavu Marsala a „objevil“ místní víno které zrálo ve dřevěných sudech, chutnalo stejně jako španělská a portugalská vín a která se pak stala populárními v Anglii. Fortifikované víno Marsala bylo a je děláno procesem zvaným perpetuum, který je podobný procesu solera používaným při výrobě vín Sherry a Jerez ve Španělsku. Při výrobě Marsaly mimo jiných hroznů se používají hrozny Grillo Inzolia a Catarratto. Charakteristikou Marsaly je relativně intenzivní jantarová barva a jeho komplexní aroma, které naznačuje jeho silnou alkoholickou chuť. Marsala vína se rozlišují podle jejich charakteristik a doby jejich zrání: Fine − má minimální dobu zrání, zpravidla méně než jeden rok. Superiore − zraje nejméně dva roky. Soleras Riserva − zraje nejméně deset let. Marsala víno se tradičně podávalo jako aperitiv mezi prvním a druhým chodem. V současné době se Marsala podává chlazené s Parmazánem (stravechio), Gorgonzola, Roquefort, a jinými kořeněnénými (ostrými) sýry, nebo při pokojové teplotě jako desertní víno. Marsala se běžně používá při vaření obzvláště v italských restauracích ve Spojených státech. Typická Marsala omáčka se připravuje redukcí vína téměř až na sirup spolu s cibulí nebo šalotku a s přidáním hub a koření. Nejpopulárnější recept je Chicken Marsala, kdy pomoučněná kuřecí prsa jsou dušená ve směsi Marsaly, másla, olivového oleje, žampionů a koření. Mimo to se Marsala používá v některých rizotech a hlavně při přípravě italského zabaglione.

 

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář