Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Marsala

Marsala

Přidat na Pinterest

 

Víno vyráběné v oblasti kolem italského města Marsala na Sicílii. Marsala víno má status DOC (Denominazione di origine controllata). Domorodci pijí marsalu „přírodní“ avšak vinaři exportují marsalu fortifikovanou (dolihovanou). Marsala víno bylo původně fortifikováno ethyl alkoholem proto, aby přežilo dlouhou přepravu po moři, ale dnes je fortifikováno díky jeho popularitě na cizích trzích. Historie: Nejvěrohodnější verze zpopularizování fortifikovaného vína Marsala se přičítá britskému obchodníku John Woodhouse. V roce 1773 Woodhouse přistál v přístavu Marsala a „objevil“ místní víno které zrálo ve dřevěných sudech, chutnalo stejně jako španělská a portugalská vín a která se pak stala populárními v Anglii. Fortifikované víno Marsala bylo a je děláno procesem zvaným perpetuum, který je podobný procesu solera používaným při výrobě vín Sherry a Jerez ve Španělsku. Při výrobě Marsaly mimo jiných hroznů se používají hrozny Grillo Inzolia a Catarratto. Charakteristikou Marsaly je relativně intenzivní jantarová barva a jeho komplexní aroma, které naznačuje jeho silnou alkoholickou chuť. Marsala vína se rozlišují podle jejich charakteristik a doby jejich zrání: Fine − má minimální dobu zrání, zpravidla méně než jeden rok. Superiore − zraje nejméně dva roky. Soleras Riserva − zraje nejméně deset let. Marsala víno se tradičně podávalo jako aperitiv mezi prvním a druhým chodem. V současné době se Marsala podává chlazené s Parmazánem (stravechio), Gorgonzola, Roquefort, a jinými kořeněnénými (ostrými) sýry, nebo při pokojové teplotě jako desertní víno. Marsala se běžně používá při vaření obzvláště v italských restauracích ve Spojených státech. Typická Marsala omáčka se připravuje redukcí vína téměř až na sirup spolu s cibulí nebo šalotku a s přidáním hub a koření. Nejpopulárnější recept je Chicken Marsala, kdy pomoučněná kuřecí prsa jsou dušená ve směsi Marsaly, másla, olivového oleje, žampionů a koření. Mimo to se Marsala používá v některých rizotech a hlavně při přípravě italského zabaglione.

 

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Domácí kachní paštika

Domácí kachní paštika

Játra necháme na den namočit do mléka. Poté játra vyndáme, vycévkujeme a přemeleme. Necháme si rozpustit má...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Marsala Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře