Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Rybíz

Rybíz

Přidat na Pinterest
Rozlišuje několik základních odrůd. Rybíz černý – charakteristickým rysem jsou větší, černé, matné bobule, které jsou na jazyku příjemně sladkokyselé. Obsahuje málo cukrů a zároveň mnoho vitamínů a minerálních látek. Do našeho těla se tak konzumací dostane vitamín C, B, draslík a železo. Tyto látky posilují náš trávicí systém. Můžeme jej sušit a následně z něj vařit čaj, bobule se sbírají a vytváří se z nich marmelády, ovocné šťávy. Červený rybíz – bobule jsou červené, proti světlu lze vidět jádra, je trpčí než černý rybíz, ale záleží na odrůdě tohoto typu, vyskytují se i velmi sladké bobule. Obsahuje velké množství vitamínu C a A. Jeho konzumace posiluje náš obranný systém, působí proti kašli a nachlazení. Listy se využijí při přípravě ovocného čaje, bobule se sbírají a následně využívají k přípravě kompotů, džemů, sirupů. Rybíz se dá dobře mrazit a uchovat tak na zimu, kdy budou prospěšné látky ještě více potřeba. Rybíz očistíme od stopek, propláchneme a necháme dobře oschnout, poté skladujeme do nádob a mrazíme. Konzumujeme jej samotný, ale výborně chutná jako součást moučníků, pudinků, můžeme bobulemi zdobit zmrzlinové poháry, plnit ovocné knedlíky.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Rybízovo-jogurtové muffinky

Rybízovo-jogurtové muffinky

Celá vajíčka vyšleháme. V druhé míse utřeme máslo s cukrem. Přidáme smetanový ovocný jogurt s malinovou př...

Rybízový salát s griotkou

Rybízový salát s griotkou

Nektarinky a broskve vypeckujeme a nakrájíme na kostičky. Smícháme je s rozpůleným angreštem a kuličky rybí...

Rybízovo-banánová marmeláda

Rybízovo-banánová marmeláda

Rybíz očistíme a vaříme do rozvaření. Rozmixujeme a přecedíme přes cedník. Vznikne tak 3 l husté šťávy. Ban...

Bramborový makovec

Bramborový makovec

Žloutek utřeme s mlékem a cukrem do pěny, po částech přidáváme nastrouhané brambory a mletý mák, jemně mlet...

Kuře s jablky

Kuře s jablky

Kuře osolíme a na másle pečeme dorůžova. Před dopečením k němu přidáme neloupaná rozpůlená jablka. Jablka v...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Rybíz Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře