Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
šalvěj

šalvěj

Další názvy

Šalvěj lékařská, babské ucho.

Použití v kuchyni

Její silně aromatická vůně připomínající kafr a její mírně nahořklá balzámová chuť způsobují, že se příliš nesnese s ostatním kořením. Proto je nejlepší ji používat v pokrmech jako dominantní bylinu. Hodí se do směsi ke grilování. Lístky lze ochutit tučná a těžká jídla, protože výborně usnadňuje jejich trávení. Klasické doména šalvěje je kořenění ryb (především úhoř nebo sledě) a masa. Při rozumném dávkování může dochutit játra, paštiky nebo i saláty. Z šalvěje se vyrábí aromatický olej nebo bylinkové máslo.

Rady

Spolu s mátou a petrželkou je výborná jako nádivka do drůbeže.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Nakládané maso v hrubozrnné soli a bylinkách

Nakládané maso v hrubozrnné soli a bylinkách

Maso nakrájíme na větší plátky a vetřeme do něj ostatní ingredience. Uzavřeme do sklenice a necháme 5 dní ...

Kapr na bylinkách z grilu

Kapr na bylinkách z grilu

Olivový olej smícháme s nasekanými bylinkami. Kapra s kůží zbaveného šupin naložíme do tohoto nálevu na 3...

Kuře pečené v podmáslí

Kuře pečené v podmáslí

Kuře omyjeme, osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Citrón oloupeme tak, aby na něm nezbyla žádná bílá slup...

Šunkovo-křenový salát

Šunkovo-křenový salát

Smícháme zakysanou smetanu a dvě lžíce vody. Všechny ingredience smícháme dohromady a podáváme je s připra...

Ravioli s ricottou, špenátem a šalvějí

Ravioli s ricottou, špenátem a šalvějí

Vejce smícháme s moukou, olivovým olejem a solí. Vypracujeme hladké těsto (v případě potřeby přidáme vodu)....

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí šalvěj Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře