Losos žije v mořích, ale migrují z nich do řek, kde vyvádí mladé. U nás se ale prodává většinou losos z norských sádek. Maso má jemně oranžovou až růžovou barvu. Losos ohromně prospívá našemu zdraví, neboť je bohatý na nenasycené mastné kyseliny omega 3 a také obsahuje vitamín B, D, selen a draslík. Dnes si z něj připravíme tataráček, pomazánku, lasagne a také vynikající slaný koláč.
Lososový tartar na rukolovém salátku
Rukola je zdraví prospěšná bylinka, kterou poznáte podle dlouhých, úzkých a vykrojených listů. Obsahuje obrovské množství vitamínu C a spoustu beta-karotenu. Její chuť je svěží, šťavnatá, pikantní a také lehce nahořklá.
V obchodě ji seženete v sáčku či v průhledných krabičkách. Jestli si ji kupujete, musíme vás upozornit, že velmi rychle uvadá a kazí se. Při výběru rukoly byste se měli zaměřit na listy, jestli nejsou povadlé nebo jestli nezačali mokvat.
Lasagne s lososem
Losos a čedar je úžasné spojení chutí. Čedar je tvrdý sýr, který se vyrábí buď z pasterizovaného či nepasterizovaného mléka. Nejčastěji se k jeho výrobě používá kravské, ale občas se vyrábí i z kozího mléka. Čedar má jemnou příchuť po oříšcích.
Tento sýr je oblíbený především v anglosaské kuchyni, protože má díky své výrazné chuti široké využití. Rozlišují se mladší a starší čedary. U těch mladších je chuť i ořechový nádech méně výrazný. Starší sýry tedy poznáte podle ořechovější chuti a slaně kyselého nádechu.
Pikantní pomazánka z lososa
Crème fraîche pochází z Francie. Jedná se o zakysaný krém, který má krásný sametový vzhled. Může se pyšnit ořechovým a pikantním aroma. U nás si jej oblíbili především lidé, kteří trpí poruchou trávení laktózy. Crème fraîche je pro ně jednoduše stravitelnější.
Lososový koláč
Zkuste s koprem. Kopr bývá někdy považován i za plevel, neboť vyroste všude tam, kam jeho semena roznese vítr. Tato bylinka má zelenou barvu a zdobí ji jemné větvičkovité lístky. Kopr může vyrůst až do 1 m. Používá se nejen v kuchyni, ale má i léčivé účinky. Přidáváme ho do polévek, omáček, pomazánek a salátů. Určitě také víte, že se semena i větší části kopru dává do nálevu, když nakládáte okurky a jinou zeleninu.
Pajunc 29. 09. 2016, 10:04