4 nej recepty s cibulí

Bez cibule se správná kuchařka jen těžko obejde. Jídlům dodává nejen výbornou chuť, ale i výrazné aroma. Nemusíme ji však využívat jen k dochucení. Můžeme z ní vytvořit spoustu zajímavých a lahodných pokrmů.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Cibulová krémová polévka s mrkví

Mrkev je kořenovou zeleninou a v kuchyni používáme hlavně její kořenovou část. Jen výjimečně používáme i její nať. Věděli jste, že mrkev nemusí mít typicky oranžovou barvu? Původní odrůda byla totiž černá. Tu oranžovou vyšlechtili až v 17. století.


Je bohatá především na beta-karoten, prospívá našemu zraku a snižuje riziko vzniku rakoviny. Zrychluje metabolismus, má antioxidační účinky a v kuchyni má skutečně mnohostranné využití. Zajímavé je, že oproti jiným druhům zeleniny, skrývá mnohem více vitamínů, když je uvařená či dušená.

Chleboví šneci s cibulovou náplní podle Apetitu


Cuketa je stejně jako okurka, dýně nebo meloun z velké části tvořena vodou. U cukety to je až 90 %. Zbytek je bohatý na vlákninu, vitamín A, B a E. Cukety prospívají našemu zažívání, jsou ideálním pomocníkem při hubnutí a dokonce pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi.


Teplý bramborovo-cibulový salát



Petrželka je velmi populární bylinkou, kterou lze snadno vypěstovat na zahrádce či v domácnosti. Někdy jí říkáme kudrnka díky kadeřavým lístkům, které ji zdobí. Pokud trpíte nedostatkem železa, dopřejte si 3 svazky její natě denně. Petrželka si hravě poradí i s únavou, šeroslepostí i se špatnou náladou či problematickým zažíváním.




Cibulové ragú

Šalotka je druh cibule, která svou chutí výrazně připomíná cibuli v kombinaci s česnekem. Může být zbarvená do zlaté až karamelové barvy, ale stejně tak může být i vínové barvy. Tvar může mít podobný jako cibule, nebo je podlouhlá.


Podporuje růst vlasů a je bohatá především na vitamín C, vonné a štiplavé silice a další minerální látky. V kuchyni ji využíváme k přípravě omáček, masa, hub, zeleniny, salátů či polévek, ale hodí se i k mořským plodům. Můžete ji také konzumovat jen tak opečenou.



#chefparade-siroky 


přidejte na:

25. 04. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář