5 báječných špenátových pochoutek

V zimě bychom měli zvýšit příjem vitamínů. Naštěstí máme v dnešní moderní době spoustu potravin, ze kterých můžeme vybírat. Špenát je ale náš zelený poklad, který nám dodá sílu. Zkuste si ho připravit na 6 zajímavých a chutných způsobů. Nebudete litovat.

#damejidlo-siroky 

Tortellini se špenátovou omáčkou

V zimním období nemusíme čekat na léto, až si konečně vychutnáme čerstvý špenát. V obchodech si můžete koupit mražený sekaný či protlakový špenát. Oba druhy jsou tvořeny vodou (asi z 88 %) a jsou bohaté především na vlákninu.

Špenát obsahuje vitamín A, B, C, E a K. Také v nich najdeme vápník, železo, sodík, draslík a antioxidanty - lutein a beta-karoten. Špenát prospívá našemu zraku a posiluje imunitu. Chrání kůži před škodlivým slunečním zářením a pomáhá regulovat krevní tlak.


Špagety se špenátem


Muškátový oříšek patří do skupiny výrazných koření. Sklízí se z muškátovníku také s muškátovými květy. Muškátový oříšek skutečně připomíná oříšek, ale je to vlastně semeno.


Zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a na jeden pokrm byste měli dát maximálně 2 špetky, abyste to zbytečně nepřehnali. Vyšší množství může způsobit agónii, halucinace, třas, nevolnost a další projevy. Působí totiž jako droga, takže by ho neměli jíst děti, těhotné ženy a nemocní lidé.

Špenátové rizoto


Olivový olej je určitou prevencí před kardiovaskulárními a nádorovými onemocněními. 

Působí jako antioxidant, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zrychluje metabolismus a zlepšuje trávení. Je bohatý na vitamín A, D, E a K a dokonce prý zpomaluje stárnutí.





Abyste umocnili léčivé účinky česneku, měli byste jíst především čerstvý česnek. Také vám prospěje i v případě, že ho naložíte do medu nebo jej přidáte do čajové směsi spolu s hřebíčkem.


Pro utužení svého zdraví si můžete připravit i šťávu nebo olej z čerstvého česneku. V obchodech seženete i různé pilulky a česnekové tinktury. Česnek je dobrý na bolest v krku, působí jako prevence počátečních infekcí, pomáhá léčit bradavice a má i dezinfekční účinky.

Zapečený špenát

Pepř pomáhá zlepšit trávení, zrychluje metabolismus, prospívá správné činnosti srdce, pomáhá spalovat tuky a také zmírňuje bolest, díky piperinu. 


Ten je obsažený v pepři a má zázračné účinky podobné morfinu. Doporučuje se užívat především těm, které trápí studené ruce a nohy, protože perfektně zlepšuje i krevní oběh.




#chefparade-siroky 
přidejte na:

09. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář