Noky jsou jednoduchou, avšak velice efektní přílohou. Jsou také docela syté, takže vám stačí menší množství. Kromě brambor můžete k jejich přípravě využít i jiné suroviny - jako například mascarpone, dýně nebo tvaroh. Příprava je opravdu snadná.
#damejidlo-siroky
Červené zelí s kuřecím stehnem na pivu a bramborovými noky
Brambory jsou v české kuchyni oblíbenou a často nepostradatelnou surovinou. Brambory mají spoustu názvů - zemáky, erteple, kremple a mnoho dalších. A i když dříve bývaly spíše jídlem chudých, nemůžeme jim upřít skvělou chuť a všestranné využití.
Dýňové noky se špenátem
Dýně je sice zeleninou, která se stala především symbolem podzimu, ale my si z ní můžeme připravovat lahodné pokrmy po celý rok. Je to dobrá zpráva hlavně pro ty, kteří si dýni zamilovali a nechtějí čekat až do podzimu. Dýně můžete zapékat, zavařovat, grilovat i smažit. Mají jemnou, lehce oříškovou a nasládlou chuť a můžete z nich připravit jak sladké, tak i slané pokrmy.
Tvarohové noky s medem
Med není jen sladkou, hustou kapalinou, kterou bychom měli využívat pouze v kuchyni. Používá se totiž i k léčení. Má antiseptické účinky a pokud jej zkombinujete s citronovou šťávou, tak vznikne účinný lék proti nachlazení. Kromě jiného zlepšuje i trávení, pomáhá při nespavosti a zmírňuje kašel.
Noky z mascarpone s jahodami
Mascarpone je oblíbeným smetanovým sýrem, který se začal vyrábět v Itálii již v 16. století. V obchodech ho najdete v kulatých vaničkách a bohužel je i poměrně drahý. Pokud se však nenecháte odradit jeho vyšší cenou, určitě pak o to víc oceníte jeho vynikající chuť.
Jelikož se jedná o univerzální výrobek, můžete jej použít nejen pro přípravu slaných, ale i sladkých pokrmů. lze ho také tepelně upravit, ale můžete ho konzumovat i čerstvý. Můžete ho použít při přípravě rizota, omáček, těstovin a hodí se i k zelenině nebo k rybám.