Báječné domácí noky

Noky jsou jednoduchou, avšak velice efektní přílohou. Jsou také docela syté, takže vám stačí menší množství. Kromě brambor můžete k jejich přípravě využít i jiné suroviny - jako například mascarpone, dýně nebo tvaroh. Příprava je opravdu snadná.

#damejidlo-siroky 

Červené zelí s kuřecím stehnem na pivu a bramborovými noky

Brambory jsou v české kuchyni oblíbenou a často nepostradatelnou surovinou. Brambory mají spoustu názvů - zemáky, erteple, kremple a mnoho dalších. A i když dříve bývaly spíše jídlem chudých, nemůžeme jim upřít skvělou chuť a všestranné využití.

Na světě najdeme přes 1500 nejrůznějších odrůd, ale pro přípravu jídel nás zajímá hlavně varný typ. Podle toho poznáme, jak se brambory chovají po uvaření. Dělíme je na varný typ A, B a C. V obchodech však najdete i tzv. “mezitypy” (AB nebo BC). Pod označením A se skrývají salátové brambory, pod písmenem B zase přílohové a pro přípravu knedlíků či kaše volte raději brambory varného typu C.

Dýňové noky se špenátem

Dýně je sice zeleninou, která se stala především symbolem podzimu, ale my si z ní můžeme připravovat lahodné pokrmy po celý rok. Je to dobrá zpráva hlavně pro ty, kteří si dýni zamilovali a nechtějí čekat až do podzimu. Dýně můžete zapékat, zavařovat, grilovat i smažit. Mají jemnou, lehce oříškovou a nasládlou chuť a můžete z nich připravit jak sladké, tak i slané pokrmy.


Tvarohové noky s medem




Med není jen sladkou, hustou kapalinou, kterou bychom měli využívat pouze v kuchyni. Používá se totiž i k léčení. Má antiseptické účinky a pokud jej zkombinujete s citronovou šťávou, tak vznikne účinný lék proti nachlazení. Kromě jiného zlepšuje i trávení, pomáhá při nespavosti a zmírňuje kašel.




Noky z mascarpone s jahodami

Mascarpone je oblíbeným smetanovým sýrem, který se začal vyrábět v Itálii již v 16. století. V obchodech ho najdete v kulatých vaničkách a bohužel je i poměrně drahý. Pokud se však nenecháte odradit jeho vyšší cenou, určitě pak o to víc oceníte jeho vynikající chuť.


Jelikož se jedná o univerzální výrobek, můžete jej použít nejen pro přípravu slaných, ale i sladkých pokrmů. lze ho také tepelně upravit, ale můžete ho konzumovat i čerstvý. Můžete ho použít při přípravě rizota, omáček, těstovin a hodí se i k zelenině nebo k rybám.




#chefparade-siroky 
přidejte na:

24. 04. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář