Batáty snižují cholesterol – tím ale jejich výhody rozhodně nekončí!

Brambory patří rozhodně mezi základní přílohy, které si často klademe na talíř spolu s masem nebo jiným hlavním chodem. Posledních několik let se kromě klasických brambor dostávají na pulty i takzvané sladké brambory neboli batáty. Ty obsahují řadu užitečných vitaminů a minerálů, které tělo potřebuje! My jsme pro vás vybrali několik základních výhod, pro které si je určitě zamilujete stejně jako my!

SNIŽUJÍ CHOLESTEROL

O batátech se často mluví ve spojitosti se snižováním cholesterolu. Proč tomu tak je? Batáty obsahují rostlinné steroly a pektin, který snižuje právě hladinu cholesterolu. Udržet si tuto hladinu ve zdravé míře je pro tělo velmi důležité, protože tak dokáže předcházet velmi závažným kardiovaskulárním onemocněním.

ÚČINNÝ ANTIOXIDANTBatáty snižují cholesterol – tím ale jejich výhody rozhodně nekončí!

Batáty jsou navíc skvělým nositelem vitaminu A, díky čemuž se řadí mezi antioxidanty. Ty pomáhají tělu odbourávat negativní látky z těla a působí preventivně proti rakovině. Jeden sladký brambor navíc obsahuje sto procent doporučené denní dávky vitaminu A! 

DALŠÍ POZITIVNÍ ÚČINKY 

Tím, ale výhody konzumace sladkých brambor nekončí! Jejich konzumace dodává tělu dostatek nerozpustné vlákniny, betakarotenu, vitaminů řady B, draslík, hořčík nebo železo!

JAK PŘIPRAVOVAT BATÁTY?

Chcete-li v potravě zachovat co nejvíce zdravých látek, doporučujeme je připravovat se slupkou. Díky tomu získáte nejen zdroj vitaminů a minerálů, ale také vlákniny! Batáty jsou skvělé nakrájené ve tvaru hranolek a pečené v troubě nebo se z nich dá udělat výborné přílohové pyré.

přidejte na:
Šéfredaktor

30. 03. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář