Bezmasé pokrmy

Vegetariánství jako výběr životního stylu je stále diskutovanou problematikou, která má své zastánce i odpůrce. Rozhodnutí nejíst maso v jakékoliv podobě je bezesporu poměrně velký zásah pro organismus a nemusí mít vždy jen dobrý vliv. Ale nepřetěžovat organismus přemírou masa je více než zdravé. Tak proč to alespoň na chvíli nevyzkoušet? 
 
Bezmasé pokrmy
Dá se žít bez masa?
Stále více lidí se rozhoduje pro vegetariánství z mnoha důvodů. Ale dá se vůbec zcela nahradit maso jinými potravinami?
 
„Bez masa se lze plnohodnotně stravovat, pokud dodáte tělu potřebné vitamíny a minerály z jiných rostlinných zdrojů,“ říká Ondřej Diviš, výživový poradce a osobní trenér fitness, a doplňuje: „Bílkoviny můžete nahradit například luštěninami a obilovinami, důležité je kombinovat takové zdroje bílkovin, aby obsahovaly všechny esenciální aminokyseliny (např. obiloviny a sója). Dále je potřeba dodat organismu železo (celozrnné pečivo, brokolice), vápník a zinek (mléčné produkty a vejce), B2 (pivovarské kvasnice), B12 (droždí). Ze zdravotního hlediska je pozitivním vlivem vegetariánství především snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny tlustého střeva, vysokého krevního tlaku a obezity. Osobně bych doporučoval jeho mírnější formu nazývanou semivegetariánství, kdy je dovolena konzumace mléčných výrobků, mléka, vajec, ryb a občas lehkého bílého masa. Tento způsob stravování je velmi podobný zdravému životnímu stylu dle výživové pyramidy. Striktní formy vegetariánství jako veganství jsou pro organismus nevhodné.“
 
Bezmasé pokrmy
„Smažák“ na druhou kolej
 
Ačkoliv je mnoho lidí vegetariánství nakloněno, příčinou, proč neomezí spotřebu masa, je velmi nízká nabídka restaurací. V běžném menu se tak mohou často setkat pouze se „smažákem“, popřípadě jinými obvykle smaženými „lahůdkami“.
 
„Zjišťujeme, že poptávka po vegetariánských jídlech roste. Nabídka chutných vegetariánských jídel je ale mizivá. Proto jsme se i letos rozhodli uspořádat Vegetfest, festival ze seriálu Festivalů chutí, kde se nabízí výhradně bezmasé pokrmy. Chceme klientům ukázat rozmanitost těchto specialit, a zároveň inspirovat šéfkuchaře restaurací,“ říká Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz. 
 
To, že i jídlo neobsahující maso může být opravdu dobré, potvrzuje Petr Majer, šéfkuchař jedné ze zúčastněných restaurací Lemon Leaf, která se zaměřuje na thajské speciality: „I ty, kteří dávají přednost masitým pokrmům, může uspokojit zelenina, pokud je správně a chutně připravena. Navíc jsou taková jídla zdravá. V thajské kuchyni, kde je typická rychlá příprava pokrmů především ze zeleniny, výrazných koření a nezvyklých kombinací chutí, si díky rychlosti uchová zelenina všechny vitamíny.“ 
 
Lemon Leaf se můžete těšit například na Phak phed het home – restovanou zeleninu na žlutém curry s čerstvými houbami Shiitake, kokosovým mlékem, podávané s jasmínovou rýží nebo na Wan-khao see dam - sladkou černou lepivou rýži se zralým thajským mangem podávanou s jahodovou a kokosovou omáčkou. V Ambroisie Caffé Restaurant servírují jako hlavní chod dýňové risotto se šalvějí a cuketou, zjemněné lanýžovým olejem a podávané s parmezánem Grana Padano a jako dezert pečený ananas s mátou a malinovým coulis. Costa Praga zase nabídne jako předkrm polévku z jeruzalémských artyčoků s bylinkovou pěnou ochucenou lanýžovým olejem a dezert v podobě čokoládových brownies s ořechy podávané s domácím sorbetem z bazalky a limetky.
 
Jak se zúčastnit? Jděte na stránky akce www.vegetfest.cz. Vyhlédněte si restauraci a její festivalové tříchodové menu a zarezervujte si ho. Platí se až v konkrétním podniku. Ohodnotit restauraci i její jídlo můžete následně na www.alakarte.cz.
 
přidejte na:
Šéfredaktor

27. 02. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář