Borůvkový ráj v Bor(ůvk)ovanech

BORŮVKOBRANÍ - Borovany u Českých Budějovic, 14. a 15. 7. 2012 -  VIII. ročník gastronomicko-kulturní akce.

Lesy v okolí Borovan ukrývají modré bohatství. Tento poklad si místní už několik let nenechávají pro sebe, a tak i letos má v kulturním kalendáři obce své místo stále populárnější Borůvkobraní – borůvkové a folklorní slavnosti. Modrou pusu od nejrůznějších dobrot připravených z borůvek můžete mít o víkendu 14. a 15. července. Bývalý klášter, jeho nádvoří a park, ale i školní jídelna, budou v těchto dnech tonout v modři malých kuliček.

60861_mediumPro návštěvníky Borůvkobraní bude připravený borůvkový a řemeslný jarmark, borůvkové a staročeské občerstvení. Zakoupíte zde borůvky, džemy, lívance, koláče, kremrole, domácí likér, pivo, borůvkové portské víno – jak jinak než vše z borůvek… Novinkou letošního Borůvkobraní je borůvková medovina a Borůvková kuchařka.

Jak moc jim borůvky chutnají, mohou děti předvést při soutěži dvojic jedlíků O poklad borůvkového koláče a dospělí v soutěži jedlíků O krále borůvkových knedlíků. Všichni se pak mohou zúčastnit Mistrovství světa v chytání borůvek do úst za 1 minutu.

Na Borůvkobraní ale nemusíte jen jíst. Můžete načerpat inspiraci pro svou kuchyni.
Pokřtěna a v prodeji zde bude nová Borůvková kuchařka pana Vlašáka, v Borůvkovém receptáři kuchař Petr Stupka představí tradiční i netradiční borůvkové dobroty a to včetně ochutnávky. Jak správně pěstovat zahradní borůvky, poradí Borůvkový zahradník, o léčivých účincích lesních bobulí se přesvědčíte v Borůvkové lékárně. Rádi se originálně krášlíte? Pak právě pro vás je připraven kurz borůvkové batiky, malování na trička, tvoření borůvkových náušnic či korálků.

60863_mediumMáte strach, že vaše malé děti se na jarmarku budou nudit? Bojíte se zbytečně. I na ně v Borovanech pamatují. Čekají na ně borůvkové pohádky divadélka Máma a táta a loutkového souboru Jiskra, čtení Borůvkové pohádky, historické kolotoče a borůvkové soutěže a hry v parku.

Nechybí bohatý kulturní program. Sobotní den je věnovaný folkloru, lidové kuchyni, s večerním koncertem kapely Cimbal Classic. V neděli se vystřídají nejrůznější žánry zaměřené na všechny věkové kategorie, celou akci zakončí večerní koncert kapely Fleret.

Doprovodné akce letošního ročníku:
- cyklistický závod dětí i dospělých „Na kole okolo Bor(ůvk)ovan“ na vyznačeném okruhu v okolí Borovan (26 km) s borůvkovými cenami – pátek 13. 7., prezentace od 16 hodin, start v 17 hodin před klášterem

- sleva 10% ze vstupného v Parku exotických zvířat ve Dvorci a na výstavě Půda plná pohádek na Borovanském mlýně (se vstupenkou z Borůvkobraní)

Vstupné na celý víkend (náramek): základní 70 Kč, děti 6 - 15 let, osoby se ZTP a senioři 70+ 40 Kč, rodinné vstupné (2+3) 180 Kč, děti do 6 let zdarma.

Podrobný časový program www.boruvkobrani.cz.
Pořadatel: Město Borovany, kontakty: 387 001 351 nebo 728 741 613 ing. Alena Seberová


přidejte na:
Šéfredaktor

25. 06. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
bylo to super...úžasné....chutné...vysmáté...vyčerpávající.....:o))))

Hanka 19. 07. 2012, 20:05