Jedna z možností využití ovoce je jeho usušení. Díky tomu vydrží delší dobu a nepřijde o své výživové hodnoty. Jeho následné použití přichází během nedostupnosti. Mimo to se přidává jako doplněk k ovocným směsím moučníků a pečiv, ale také se dá přidat k obilninám tvořící snídani (cereálie, ovesné vločky a další). Nebo jako menší svačinka během dne. Čerstvé i sušené ovoce má časté využití mezi čajovými nápoji, ale nemyslíme ty ze sáčku. Zkuste domácí varianty nesušených čajů, které vydrží po celou dobu vánočních svátků.
Vánoční pečený čaj
![](/system/images/83517/content.%C4%8Daj_v%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD.jpg)
Základem pečeného čaje je ovoce. Mezi zvolenými kousky by se měl nacházet alespoň jeden kyselejší druh. Nebude ale vadit, když se zcela vynechá. Kombinace můžete tvořit dle vlastní chuti a ovoce, které doma máte. Ve formě čerstvých kousků nebo zmražených. Výslednému produktu nijak neublížíte.
V tomto případě tvoří kombinaci jablka, třešně, jahody a borůvky. Použité ovoce můžete využít při pozdějším pečení, v dezertech nebo jen tak sníst na posezení. Naopak výsledná šťáva se stane delikátním základem pro váš čaj. Doprovodem bude sladká vůně, která provoní celou místnost.
Zavařený hruškový čaj
![](/system/images/83516/content.%C4%8Daj_hru%C5%A1ka.jpg)
Hruška je jedním z druhů ovoce, které je celosvětově známé a dostupné. Látky obsažené v hruškách napomáhají vylučovat z těla těžké kovy a jedovaté látky. Jsou bohaté převážně na vitamín B, ale najdeme v nich i menší množství vitamínu C. Dále také látky jako jsou draslík, sodík, zinek, vápník a jiné.
Mají využití v hlavních chodech, moučnících, ale i nápojích s alkoholem i bez. V kombinaci se zázvorem si můžete z pár hrušek vyrobit zásobu sladkého, ale zdravého čaje.
Čaj se zázvorem
![](/system/images/83518/content.%C4%8Daj_z%C3%A1zvorem.jpg)