Čas voňavého punče

Lahodný horký alkoholický nápoj, který nás v těchto mrazivých dnech zahřeje na duši i na těle. Jeho příjemná vůně se line téměř ode všech stánků na vánočních trzích. Kdo by odolal? Snad nikdo. Pokud nemáte čas vyrazit do víru vánočních trhů, můžete si lehce připravit Vánoční punč doma.

52954_medium

Odkud k nám punč přišel?

Představte si, z daleké Indie. Je to jeden z mála horkých alkoholických nápojů, který si zachovává nejdelší tradici. Původně se v Indii punč připravoval z pěti ingrediencí. Nesměl chybět destilát, indický čaj, cukr, voda a šťáva z ovoce. Indický překlad slova pět je panč. Označení punch dostal tento nápoj od Angličanů.

Punčů existuje několik

Punč lze připravit podle příležitosti. Punč Silvestrovský, Francouzský, Anglický, Tropický a vymyslet si můžete i svůj vlastní. Navzájem se od sebe liší v rozdílném množství a druhu použitého alkoholu a dalších ingrediencí jako jsou například vejce, pomeranče, ananas, jablka, badyán a med. Kromě klasického rumu se punč dá připravit z griotky, bílého rumu a dokonce jsou recepty, ve kterých se objevuje světlé pivo. V Jižní Francii se prý dokonce z pokolení na pokolení dědí tajná směs koření k přípravě Francouzského punče.

Jak na pravý vánoční punč?

Příprava punče je nenáročná, co se týče práce i surovin. Stačí naložit rozinky přes noc do rumu. Až se probudíte, smíchejte čaj, červené víno, plátky citrónu, celou skořici, hřebíčky a vše přiveďte k varu. Připravte si sklenice, do kterých nejdříve vložte rozinky. Teprve potom zalejte punčem a nezapomeňte vyndat koření.

Vánoční punč podruhé

Jak bylo již řečeno, dá se do punče přimíchat i vejce. Vyzkoušejte smíchat žloutky s cukrem a citronovou šťávou. Bílé víno pak smíchejte s vodou, přidejte žloutky s cukrem a míchejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Až dobrůtka zhoustne, přidejte rum a citronovou nebo pomerančovou šťávu. Pravda, tento recept na punč už je trochu náročnější.

Podívejte se dále na: Vánoční punč, Vinný punč nebo pomerančový punč. Na Nový rok si můžete dopřát pro změnu Novoroční punč!

Na zdraví!!!

přidejte na:
Kate

13. 12. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář