Čerstvé potraviny? U nás již vzácná věc

Na pultech v obchodech se stále častěji objevují potraviny s dlouhodobou trvanlivostí a najít mezi nimi čerstvé potraviny je zhola nemožné.

I když si pečivo koupíte ještě teplé, ještě to nutně nemusí znamenat, že je čerstvé a že několik týdnů neleželo v mrazáku a není upečeno z rozpékaného polotovaru.

57291_medium

Zdroj: www.sportovninoviny.cz

„U zeleniny se pozná čerstvost potravin relativně snadno, ale kdo nám zaručí, že například jablka, která kupujeme, nejsou dlouho uchovávána v chladírnách a potom prezentována jako čerstvá? Rozdíl mezi takto uchovávanými a čerstvými jablky si troufne poznat opravdu pouze odborník,“ tvrdí Miroslav Koberna, ředitel Potravinářské komory. Stejné jako s jablky je to s masem, ve vakuových balíčcích vypadá bezchybně, ale zda je to z čerstvě poraženého zvířete, nebo z mražených kusů, už se dá laickým okem jen těžko poznat.

Ředitel Potravinářské komory by rád prosadil změnu značení čerstvých i jiných potravin a hodlá tuto změnu promítnout do vyhlášek.

Zavést definici čerstvosti potravin ve vyhláškách je jistě nadějné. I když je tento proces zanesení do vyhlášek zdlouhavý, rozhodně má smysl. Miroslav Koberna dodává, že definice ČERSTVÝ se již v našich potravinářských vyhláškách vyskytuje, jedná se však o minimum případů. Jedná se o čerstvá vejce, sýr a máslo. Z čehož vejce se smí prodávat pouze týden od ukončení minimální trvanlivosti, která je 28 dní od snůšky.

Dle vyhlášky 77/2003 o mléku a mléčných výrobcích smí být máslo označeno za čerstvé pouze s dobou trvanlivosti 20 dní od jeho vyrobení. Koberna proto radí všem spotřebitelům: „Dbejte na to, co je napsáno na obalu.“

My jsme se vydali na průzkum a zjistili jsme, že výrobky, které jsou uvedeny v potravinářských vyhláškách, najdeme v mnoha marketech jen stěží. Vezměme si například již zmiňované máslo. K nám se dováží převážně máslo ze zahraničí, které má mnohonásobně delší trvanlivost, než máslo, které je považováno za čerstvé, což obchodníkům hraje do karet, protože jej nemusí tak rychle stahovat ze svých pultů.

Pojem čerstvé máslo se v legislativě Evropské unie bohužel nenachází a tak se může stát, že „čerstvé“ máslo, které kupujeme, bylo také několik týdnů a možná i měsíců uchováváno v mrazících boxech, čímž ztrácí na kvalitě oproti pravému čerstvému máslu, ale jeho trvanlivost se prodlužuje. A to je pro obchodníky důležité. České normy jsou přísnější než ty Evropské a tak jsou výrobci nuceni se přizpůsobovat těm zahraničním. Jestliže chtějí na českém trhu své výrobky prodat, nic jiného jim také nezbývá. Jsou do toho tlačeni obchodními řetězci, které si žádají delší dobu trvanlivosti.

Dalším druhem másla s delší lhůtou trvanlivosti je takzvané máslo stolní. Tento druh másla na našich pultech najdeme jen málokdy, jelikož jej odebírají hlavně pekaři. Hodí se totiž hlavně na pečení. Tento druh másla se uchovává v minimálně -18°C a může být uskladněno až dva roky. Jestliže jej rozmrazíme, musí se spotřebovat do 21 dnů. Na obalu tohoto druhu másla najdete datum výroby i spotřeby, což na jiných typech másla nenajdeme. Evropská unie si tento druh másla uchovává jako zásobu z přebytků mléka. V tuto chvíli má na těchto zásobách až 70 tisíc tun. Jestliže se nepodaří tento druh másla použít do vypršení jeho platnosti, Evropská unie jej využije charitativně.

Pan Štětina z Ústavu technologie mléka vysvětlil, že hygienické podmínky v kravínech se výrazně zlepšili, čeští výrobci másla jsou tak schopni jeho trvanlivost prodloužit až na 40 dní, ale delší trvanlivost se samozřejmě projeví i na jeho vůni, vzhledu a hlavně chuti.

Problém je podle evropských norem i v pomazánkovém másle, které musí obsahovat minimálně 39% mléčného tuku. Námi vyráběné pomazánkové máslo obsahuje pouze 31% a tak nemůže nosit název pomazánkové máslo. Stejný problém měli před časem i naši sousedé na Slovensku, kteří tento problém vyřešili přejmenováním a stejně tak to budeme pravděpodobně nuceni řešit i my, jelikož zvednout procento máslového tuku je nereálné. „Pomazánkové máslo má totiž jiný technologický postup,“ uvádí Miroslav Koberna.

 

Typy másla v České republice

Čerstvé máslo – máslo s trvanlivostí do 20 dnů od jeho vyrobení

Máslo – mléčný výrobek, obsahující výhradně mléčný tuk ve formě emulze a vody

Stolní máslo – máslo skladované nejdéle 2 roky od data výroby při teplotě minimálně -18°C

Pomazánkové máslo – mléčný výrobek ze zakysané smetany, obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím, obsahujícím nejméně 31 hmotnostních procent mléčného tuku a nejméně 42% sušiny.

 

Pro potřeby sRecepty.CZ upravila adminka Sonia (Zdroj: časopis d-test)

přidejte na:
Šéfredaktor

28. 02. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Roxana
Hahaha, čerstvé potraviny? Běžte se napást na louku jetele, ale pozor, ať je BIO!!!! Já jezdím do Alp. Nebudu se o tim šířit dlouze, pouze jsem dostala zajímavý meil, přečetla polovinu, protože to není možné vše co mi chodí studovat dopodrobna. Bylo to o másle. Belgickém. Letem, světem a pro něco jsem šla do lednice. JUK! MÁSLO, JEŠTĚ NEVYBALENÉ, A BELGICKÉ... mastila jsem panečku k meilu a vše souhlasi do PUNTÍKU. Tak mi si tu pěkně žerem (já tohle "jídlem " nazvat nemohu, přičichla jsem a cítila žluklý margarín)staré pokažené věci a své vyvážíme čerstvé či rušíme chovy. Tak je to. A vždyť o všichni víme, kdo je v EU... Kdo chce kam, pomozme mu tam, všichni tam nelezli. Mám kamaráda, dnes v důchodě a dělal celý život agronoma v JZD. Na 1 ha půdy se dávalo 260 jednotek um. hnojiva, jakou jednotku nevím, abych nelhala. Byli jsme po celém světě špatní, protože naše zelenina nedosahovala takové velikosti a krásy jako jinde. Vozili jsme ji z Holandska, kde měli normu hnojení o 100 jednotek vyšší na 1 ha a jak jsme si chválili a div jsme se neprali. Takže o tom se vůůůbec nehodlám bavit, je to tak se vším. Paní Rozovou znám osobně, je to velmi poctivá vydavatelka, nikdy nic nepustí, co nemá na 100% jisté. Seděla jsem vedle ní v kanceláři a píšeme si dosud. Kdybych nevěřila jí, tak už nikomu.

Roxana 08. 03. 2011, 13:11