Červenou řepu si většina lidí vybaví ve spojitosti se školní jídelnou. Snad i díky tomu se jí mnoho lidí vyhýbá obloukem a nemůže jí přijít na chuť. To je ale velká škoda, protože její konzumace zpevňuje kůži, zaceluje cévy a stará se o naše celkové zdraví.
Červenou řepu znali lidé už ve starověku, nejedli však její plody, ale jenom mladé listy. Ty si můžete přidat do salátů i v dnešní době, a když si je usušíte, získáte praktické koření do polévek nebo omáček.
LEPŠÍ NEŽ SLADKOSTI
Červená řepa patří jednoznačně k jednomu z nejsladších druhů zeleniny vůbec, obsahuje totiž 7 až 8 procent přírodního cukru. Z toho důvodu není velmi vhodná pro diabetiky a kvůli kyselině šťavelové ani pro ty, kteří trpí močovými kameny.
Ti, kdo si však na jejích plodech mohou pochutnat, získají nenahraditelný zdroj vitaminů a minerálů. Konzumace řepy navíc snižuje krevní tlak, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Díky vysokému obsahu křemíku se navíc postará o vaše kosti, vlasy a nehty.
Léčivé účinky červené řepy:
- Vytváří vazivové tkáně.
- Zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti.
- Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
- Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra.
- Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
- Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
- Vyvolává optimističtější náladu.
- Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
- Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
- Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
PROČ ŘEPU ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU?
Červená řepa obsahuje křemík, který je zvlášť důležitý k posílení vazivových tkání a kůže, stěn cév a kostí. Je také bohatá na draslík, díky čemuž efektivně odvádí vodu a kyselé látky z těla, a vlákninu, která zase podporuje činnost střev.