Chystáte se vydlabávat dýně? Poradíme vám, jak využít dužinu i semínka!

Halloween nám zaklepal na dveře a ohlásil definitivní konec léta. Na řadu přišly ranní mrazíky a brzké stmívání. Zároveň nám ale přinesl možnost popustit uzdu vlastní fantazii a vydlabat si strašidelné obličeje. Co ale udělat se zbytky v podobě semínek a dužiny? Máme pro vás několik možností! 

DÝŇOVÁ SEMÍNKA Chystáte se vydlabávat dýně? Poradíme vám, jak využít dužinu i semínka!

Dýňová semínka jsou úžasným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které jsou blahodárné pro kardiovaskulární systém, udržují hladinu cholesterolu v krvi a působí protizánětlivě. O dýňových semínkách se často mluví i ve spojitosti s prevencí zánětu močových cest a prostaty. Jádra jsou bohatá na vitamin E, D, B a provitamin A. Za své rozhodně stojí zmínit i množství minerálních látek (selen, draslík, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo) a schopnost stabilizovat hladinu glukózy v krvi. 

JAK DÝŇOVÁ SEMÍNKA USUŠIT? 

Nejjednodušší způsob, jak naložit s vydlabanými semínky, je sušení. Poté, co vydlabete dýni ke své vlastní spokojenosti, oddělte semínka a dužinu od sebe. Semínka následně důkladně propláchněte vodou a rozprostřete na pečící papír tak, aby se vzájemně nepřekrývala. 

Rozehřejte troubu na 200 °C a vložte je dovnitř. Průběžně semínka kontrolujte a nezapomeňte je občas promíchat. Takto pokračujte do doby, než budou vysušená. Poté už jen plech vyndáte a necháte v klidu vychladnout.

CO UDĚLAT S DUŽINOU? Chystáte se vydlabávat dýně? Poradíme vám, jak využít dužinu i semínka!

Někdy se vám při vydlabávání dýně může stát, že vám zbude poměrně velké množství vnitřní dužiny, které ovšem na zhotovení polévky nestačí.

Jakmile oddělíte semínka a dužinu od sebe, nechte ji lehce povařit a po vychladnutí rozmačkejte vidličkou (můžete přidat trochu smetany). Nezapomeňte dužinu okořenit – k dýni se skvěle hodí skořice, hřebíček nebo zázvor. Takto připravenou směs můžete rozprostřít na listové těsto a upéct tak jednoduchý, ale velmi chutný koláč. Pokud byste se báli, že se vám směs rozteče, můžete ji zahustit rozemletými vločky, ořechovou moukou nebo kokosem.

přidejte na:
Šéfredaktor

30. 10. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář