Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co jíme, pokud to jíme

Co všechno se přidává do potravin?

● Aditiva jsou různé přídavné látky v potravinách

● Prodlužují jejich trvanlivost, upravují vzhled a chuť

AROMATA zlepšují chuť konzervovaných látek

NEJČASTĚJŠÍ: Glutamát draselný E 622 a glutamát sodný E 621. Objevují se v bujonových kostkách a hlavně v čínské kuchyni.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mohou způsobit pálení v krku, nevolnost a bušení srdce.

STABILIZÁTORY, ZAHUŠŤOVADLA A EMULGÁTORY zlepšují strukturu potravin – vypadají pak hutnější, než ve skutečnosti jsou.

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ: Lecitin E 322, guma guar E 412, arabská guma E 414, pektin E 440, celulóza E 460. Jsou typické pro mléčné a zmrzlinářské výrobky. Např. sýry jsou plné emulgátorů – tzv. tavicích solí.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Guma guar může u citlivých osob vyvolat kopřivku. Tavicí soli odvápňují kosti.

BARVIVA dají potravině barvu, kterou by neměla, nebo obnovují tu, která zeslábla během zpracování.

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÁ: Na přírodní bázi jsou to např. E 100 kurkumin, E 101 ribofl avin, E 140 chlorofyly, E 150 karamel, E 160 karoteny, E 162 batanin (extrakt z červené řepy). Jejich množství používané do potravin není omezeno.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mezi syntetická, a tím pádem nezdravá barviva patří E 104 chinolinová žluť, E 122 azorubin, E 127 erythrosin, E 171 titanová běloba a další. Lze je použít jen do stanovených potravin a ve stanoveném množství. Vykazují značná zdravotní rizika!

KONZERVAČNÍ LÁTKY prodlužují trvanlivost potravin a chrání proti zkáze způsobené mikroorganismy.

NEJČASTĚJŠÍ: Dusitany (hlavně E 250), benzoany, siřičitany a kyseliny v uzeninách a křehčeném mase.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Např. rakovina tlustého střeva u dusitanů.

ANTIOXIDANTY prodlužují trvanlivost potravin a chrání je proti zkáze oxidací (působení kyslíku), například žluknutí tuků a barevným změnám potravin.

NEJČASTĚJŠÍ: Přírodními antioxidanty jsou např. tokoferoly. Dávají se do tuků a olejů, sádla i žvýkaček, sypkých a dehydratovaných směsí pro přípravu moučníků, polévek a studených omáček.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Nejsou známa.

SLADIDLA E 420 – E 959 dávají sladkou chuť, jsou mnohosetkrát sladší než cukr.

NEJČASTĚJŠÍ: Aspartam E 951 a sacharin E 954 a jsou hlavně v nápojích. (moje poznámka - manželovi byla tato sladidla lékařkou zakázána)

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mají projímavé účinky. Sladidlo E 952 prokazatelně vyvolalo nádory u krys.

KYSELINY A REGULÁTORY KYSELOSTI dodávají kyselost.

NEJČASTĚJŠÍ: Kyselina fosforečná se přidává do limonád a colových nápojů. Její soli (fosforečnany) jsou v tavených sýrech.

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Způsobují podráždění žaludku.

Autor: jip, mia, tav, vyr

Průzkum Blesku, ale ač je to Blesk, můžete se o pravdivosti informací přesvědčit jinde. Fotografie k tématu jsou z internetu.

Fotogalerie

Roxana

28. 02. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
tepito
Jak to ti naši předci zvládli?Jak mohli přežít,bez všech těchto vymožeností?Dneska slyším ze všech stran,že bez těchto "úžasných "přísad se neobejdeme...

tepito 28. 02. 2010, 18:58

Roxana
Jednoduše. Jedli vše čerstvé, copak měli ledničky a mrazáky? Ale sklepy, zavařovali, pěstovali zeleninu, ovoce a zvířata doma. Nic nepotřebovali skladovat, snad udili a zavařili maso, tlačenky a tak. Ve městě to prodávali. Vajíčka, maso, mléko, máslo si dělali, máme stroje ještě na půdě. Nebyli zmlsaní, nechodili na 8 hodin do práce, ale dělali tohle. Měli lesy, pole a nadřeli se taky dost. Hodně o tom vím od svých prarodičů. Krávy, prasata, kozy a to znamenalo kvanta trávy, sena, slámy. Králíci, slepice, husy, kachny. Pole, brambory, řepa, obilí. Nadřeli se, byli soběstační a prodávali do měst. Éčka na nic nepotřebovali, bylo jim jedno jestli kompot má krásnou barvu jak ze žurnálu či je bledé barvy. Jo a pak si vyber. Moji předkové se nadřeli, ale nebyli nemocní, žili dlouho a nikdo neumřel na rakovinu, všichni stářím.

Roxana 28. 02. 2010, 21:42

tepito
Tak kdepak je asi zakopaný pes?Já to vím,ty to víš-jen páni velkopodnikatelé si hrabou do svých kapes,protože lidi jsou jak ovce a berou vše,co se jim cpe...

tepito 01. 03. 2010, 10:40

Roxana
Vždycky tomu tak bylo, omunistí ale hrabali miň a nenápadně, teď už to volá do nebe.

Roxana 01. 03. 2010, 12:48

tepito
Dokud si to lidi nechjí líbit,tak proč toho nevyužít???

tepito 01. 03. 2010, 13:07

Roxana
Správný poznatek! Ještě máme u toho dostat facku, že jsme hovádka boží!

Roxana 01. 03. 2010, 14:10

tepito
dobře nám tak!

tepito 01. 03. 2010, 15:52

Roxana
Tak,to je slovo do pranice !

Roxana 01. 03. 2010, 18:06

Facebook komentáře