Co všechno se přidává do potravin?
● Aditiva jsou různé přídavné látky v potravinách
● Prodlužují jejich trvanlivost, upravují vzhled a chuť
AROMATA zlepšují chuť konzervovaných látek
NEJČASTĚJŠÍ: Glutamát draselný E 622 a glutamát sodný E 621. Objevují se v bujonových kostkách a hlavně v čínské kuchyni.
ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mohou způsobit pálení v krku, nevolnost a bušení srdce.
STABILIZÁTORY, ZAHUŠŤOVADLA A EMULGÁTORY zlepšují strukturu potravin – vypadají pak hutnější, než ve skutečnosti jsou.
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ: Lecitin E 322, guma guar E 412, arabská guma E 414, pektin E 440, celulóza E 460. Jsou typické pro mléčné a zmrzlinářské výrobky. Např. sýry jsou plné emulgátorů – tzv. tavicích solí.
ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Guma guar může u citlivých osob vyvolat kopřivku. Tavicí soli odvápňují kosti.
BARVIVA dají potravině barvu, kterou by neměla, nebo obnovují tu, která zeslábla během zpracování.
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÁ: Na přírodní bázi jsou to např. E 100 kurkumin, E 101 ribofl avin, E 140 chlorofyly, E 150 karamel, E 160 karoteny, E 162 batanin (extrakt z červené řepy). Jejich množství používané do potravin není omezeno.
ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mezi syntetická, a tím pádem nezdravá barviva patří E 104 chinolinová žluť, E 122 azorubin, E 127 erythrosin, E 171 titanová běloba a další. Lze je použít jen do stanovených potravin a ve stanoveném množství. Vykazují značná zdravotní rizika!
KONZERVAČNÍ LÁTKY prodlužují trvanlivost potravin a chrání proti zkáze způsobené mikroorganismy.
NEJČASTĚJŠÍ: Dusitany (hlavně E 250), benzoany, siřičitany a kyseliny v uzeninách a křehčeném mase.
ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Např. rakovina tlustého střeva u dusitanů.
ANTIOXIDANTY prodlužují trvanlivost potravin a chrání je proti zkáze oxidací (působení kyslíku), například žluknutí tuků a barevným změnám potravin.
NEJČASTĚJŠÍ: Přírodními antioxidanty jsou např. tokoferoly. Dávají se do tuků a olejů, sádla i žvýkaček, sypkých a dehydratovaných směsí pro přípravu moučníků, polévek a studených omáček.
ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Nejsou známa.
SLADIDLA E 420 – E 959 dávají sladkou chuť, jsou mnohosetkrát sladší než cukr.
NEJČASTĚJŠÍ: Aspartam E 951 a sacharin E 954 a jsou hlavně v nápojích. (moje poznámka - manželovi byla tato sladidla lékařkou zakázána)
ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mají projímavé účinky. Sladidlo E 952 prokazatelně vyvolalo nádory u krys.
KYSELINY A REGULÁTORY KYSELOSTI dodávají kyselost.
NEJČASTĚJŠÍ: Kyselina fosforečná se přidává do limonád a colových nápojů. Její soli (fosforečnany) jsou v tavených sýrech.
ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Způsobují podráždění žaludku.
Autor: jip, mia, tav, vyr
Průzkum Blesku, ale ač je to Blesk, můžete se o pravdivosti informací přesvědčit jinde. Fotografie k tématu jsou z internetu.
tepito 01. 03. 2010, 14:07
tepito 28. 02. 2010, 19:58
Roxana 28. 02. 2010, 22:42
tepito 01. 03. 2010, 11:40
Roxana 01. 03. 2010, 13:48
Roxana 01. 03. 2010, 15:10
tepito 01. 03. 2010, 16:52
Roxana 01. 03. 2010, 19:06