Co jíme, pokud to jíme

 

Co všechno se přidává do potravin?

● Aditiva jsou různé přídavné látky v potravinách

 

● Prodlužují jejich trvanlivost, upravují vzhled a chuť

 

AROMATA zlepšují chuť konzervovaných látek

 

 

NEJČASTĚJŠÍ: Glutamát draselný E 622 a glutamát sodný E 621. Objevují se v bujonových kostkách a hlavně v čínské kuchyni.

 

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mohou způsobit pálení v krku, nevolnost a bušení srdce.

STABILIZÁTORY, ZAHUŠŤOVADLA A EMULGÁTORY zlepšují strukturu potravin – vypadají pak hutnější, než ve skutečnosti jsou.

 

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ: Lecitin E 322, guma guar E 412, arabská guma E 414, pektin E 440, celulóza E 460. Jsou typické pro mléčné a zmrzlinářské výrobky. Např. sýry jsou plné emulgátorů – tzv. tavicích solí.

 

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Guma guar může u citlivých osob vyvolat kopřivku. Tavicí soli odvápňují kosti.

BARVIVA dají potravině barvu, kterou by neměla, nebo obnovují tu, která zeslábla během zpracování.

 

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÁ: Na přírodní bázi jsou to např. E 100 kurkumin, E 101 ribofl avin, E 140 chlorofyly, E 150 karamel, E 160 karoteny, E 162 batanin (extrakt z červené řepy). Jejich množství používané do potravin není omezeno.

 

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mezi syntetická, a tím pádem nezdravá barviva patří E 104 chinolinová žluť, E 122 azorubin, E 127 erythrosin, E 171 titanová běloba a další. Lze je použít jen do stanovených potravin a ve stanoveném množství. Vykazují značná zdravotní rizika!

KONZERVAČNÍ LÁTKY prodlužují trvanlivost potravin a chrání proti zkáze způsobené mikroorganismy.

 

NEJČASTĚJŠÍ: Dusitany (hlavně E 250), benzoany, siřičitany a kyseliny v uzeninách a křehčeném mase.

 

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Např. rakovina tlustého střeva u dusitanů.

ANTIOXIDANTY prodlužují trvanlivost potravin a chrání je proti zkáze oxidací (působení kyslíku), například žluknutí tuků a barevným změnám potravin.

 

NEJČASTĚJŠÍ: Přírodními antioxidanty jsou např. tokoferoly. Dávají se do tuků a olejů, sádla i žvýkaček, sypkých a dehydratovaných směsí pro přípravu moučníků, polévek a studených omáček.

 

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Nejsou známa.

SLADIDLA E 420 – E 959 dávají sladkou chuť, jsou mnohosetkrát sladší než cukr.

 

NEJČASTĚJŠÍ: Aspartam E 951 a sacharin E 954 a jsou hlavně v nápojích. (moje poznámka - manželovi byla tato sladidla lékařkou zakázána)

 

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Mají projímavé účinky. Sladidlo E 952 prokazatelně vyvolalo nádory u krys.

 

 

KYSELINY A REGULÁTORY KYSELOSTI dodávají kyselost.

 

NEJČASTĚJŠÍ: Kyselina fosforečná se přidává do limonád a colových nápojů. Její soli (fosforečnany) jsou v tavených sýrech.

 

ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Způsobují podráždění žaludku.

Autor: jip, mia, tav, vyr

Průzkum Blesku, ale ač je to Blesk, můžete se o pravdivosti informací přesvědčit jinde. Fotografie k tématu jsou z internetu.

 

 

přidejte na:
Roxana

28. 02. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
tepito
Dokud si to lidi nechjí líbit,tak proč toho nevyužít???

tepito 01. 03. 2010, 14:07

tepito
Jak to ti naši předci zvládli?Jak mohli přežít,bez všech těchto vymožeností?Dneska slyším ze všech stran,že bez těchto "úžasných "přísad se neobejdeme...

tepito 28. 02. 2010, 19:58

Roxana
Jednoduše. Jedli vše čerstvé, copak měli ledničky a mrazáky? Ale sklepy, zavařovali, pěstovali zeleninu, ovoce a zvířata doma. Nic nepotřebovali skladovat, snad udili a zavařili maso, tlačenky a tak. Ve městě to prodávali. Vajíčka, maso, mléko, máslo si dělali, máme stroje ještě na půdě. Nebyli zmlsaní, nechodili na 8 hodin do práce, ale dělali tohle. Měli lesy, pole a nadřeli se taky dost. Hodně o tom vím od svých prarodičů. Krávy, prasata, kozy a to znamenalo kvanta trávy, sena, slámy. Králíci, slepice, husy, kachny. Pole, brambory, řepa, obilí. Nadřeli se, byli soběstační a prodávali do měst. Éčka na nic nepotřebovali, bylo jim jedno jestli kompot má krásnou barvu jak ze žurnálu či je bledé barvy. Jo a pak si vyber. Moji předkové se nadřeli, ale nebyli nemocní, žili dlouho a nikdo neumřel na rakovinu, všichni stářím.

Roxana 28. 02. 2010, 22:42

tepito
Tak kdepak je asi zakopaný pes?Já to vím,ty to víš-jen páni velkopodnikatelé si hrabou do svých kapes,protože lidi jsou jak ovce a berou vše,co se jim cpe...

tepito 01. 03. 2010, 11:40

Roxana
Vždycky tomu tak bylo, omunistí ale hrabali miň a nenápadně, teď už to volá do nebe.

Roxana 01. 03. 2010, 13:48

Roxana
Správný poznatek! Ještě máme u toho dostat facku, že jsme hovádka boží!

Roxana 01. 03. 2010, 15:10

tepito
dobře nám tak!

tepito 01. 03. 2010, 16:52

Roxana
Tak,to je slovo do pranice !

Roxana 01. 03. 2010, 19:06