Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co to je "čína"???

58928_small

V poslední době mě při brouzdání na webech o vaření praštilo do očí názvosloví receptů. Hlavně se to týká Čínské kuchyně. Jelikož se Čínskou kuchyní zaobírám už skoro 30 let, tak si myslím, že bych už o ní něco mohl vědět. Pominu recepty jako takové protože většina z nich jsou jen nějaké guláše s kari a se sojovkou.

Pojmenování jídel "čína" mě uvádí do nepříčetnosti. např. ananasová čína, čína 1, čína 2, čína III, čína z uzeného masa, cuketová čína, kuřecí čína....a tak bych mohl pokračovat dosti dlouho. Jo a pak příjdu k řezníkovi a on tam má v misce naložené nějaké maso a hádejte jak se to jmenuje?

Čína co by název pokrmu je v podstatě nesmysl, zkuste si místo slova čína dosadit třeba Česko nebo Francie nebo.....:-)

To docela drhne na jazyku,že?. A přitom Číňani mají tak poetické názvy jídel, tak proč se od nich nepoučit.

Co třeba "Vepřové jako ryba" , "Mravenci lezou po stromě" , "Chryzantéma u plotu" , "Fénixovo stehno" , "Tou-Fu poďobané hospodyně" "Dračí dech" a tak bych mohl pokračovat do nekonečna. Vždyť číňani psali kuchařky už před více jak 2000 roky.

Tak si myslím, že by jen stačilo psát třeba ananas po čínsku ,čínská variace 1.2.III. uzené po čínsku.....,ale ve většině případů by se ta jídla měla jmenovat čínský(asijský) guláš. Protože s čínskou kuchyní a tradicemi nemají nic společného a výsledek je bližší guláši.

Hezký den přeje hOJSADLO

Fotogalerie

hOJSADLO

22. 08. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
Jako bys neznal lidi. Jsou přeci světoví a hvězdy. "Všude byli a vše znají". Přeci nemohou napsat "vylepšený guláš naší babičky", byť by to možná bylo pravdivější. Leda, by ten guláš zkazili.

24. 08. 2011, 14:28

Ajaja
Jj, není nad "moji čínu" :-))

Ajaja 18. 09. 2011, 15:17

Facebook komentáře