-
Jak poznat, zda je potravina pro mlsání při hubnutí vhodná? A jak snadno udělat ze zakázaného mlsání dietní mlsání?
Podle čeho se vlastně pozná, zda je potravina při hubnutí vhodná nebo ne?
Jak už jste asi slyšel(a), existuje tzv. glykemický index – ukazatel, který udává, zda je potravina při hubnutí vhodná či nevhodná. Obecně můžeme říci, že při hubnutí je lepší mlsat potraviny s nízkým glykemickým indexem.
Vezměme si 2 příklady a vysvětleme si jejich chování v organismu.
Příklad nevhodného mlsání při hubnutí: ovocná kobliha posypaná cukrem (vysoký glykemický index)
Příklad vhodného mlsání při hubnutí: neslazené müsli s mlékem (nízký glykemický index)
Základní rozdíl spočívá v procesu trávení:
Kobliha:
Kobliha se stráví rychle a všechna glukóza se za krátkou dobu uvolní do krve. Krevní cukr tak rychle stoupne. Během 10 minut po koblize tak máme pocit příjemného zasycení.
Bohužel během 30 – 60 minut krevní cukr opět klesne na hodnoty, na kterých byl před koblihou.
Ve výsledku tak pocítíme již během půl hodiny po snězení koblihy opět hlad. Za další půlodinu již přeroste hlad ve velký hlad, protože inzulínu se zpravidla podaří zahnat cukr ještě níže, než tam, kde byl před konzumací koblihy.
Navíc protože proces trávení probíhá u koblihy rychle, rychle se nám vyprázdní žaludek a to také přispěje k našemu hladu.
Müsli:
Müsli se naopak tráví déle, protože obsahuje složitější cukry a ty se nejdříve musí v žaludku rozložit. Glukóza se tak uvolňuje déle – díky tomu máme déle pocit systosti.
Tím, že proces trávení trvá déle, žaludek máme i déle plný a to také udrží náš pocit systosti. Navíc vláknina, která je obsažená v müsli, má tendenci navazovat v žaludku vodu a zvětšovat tak svůj objem.
Ve výsledku máme po müsli mnohem déle pocit systosti a stálejší krevní cukr.
Jak Vašemu mlsání snížit glykemický index?
U některých mlsání to opravdu lze. Pokud například rád(a) mlsáte čokoládové mléčné dezerty, jednoduše si do nich přidávejte 1-2 lžičky žitných otrub a před nebo po konzumaci vypijte 200 ml vody. Tím dezertu výrazně snížíte glykemický index.
Trávení bude probíhat déle a krevní cukr bude stabilnější. Pocit systosti Vám garantovaně vydrží mnohem déle.
Takový ovocný nebo čokoládový jogurt s otruby je pak naprosto ideální mlsání během hubnutí.
Jak zvládnout mlsání při hubnutí i bez pevné vůle:
Důležité je si uvědomit, že při rozhodování hrají roli opravdu maličkosti. Často sáhneme po tom prvním, co v ledničce vidíme. Rozhodujeme se nejen podle toho, na co máme největší chuť, ale také podle toho, co nemusíme složitě připravovat.
Bohužel často nesáhneme po ovoci nebo zelenině jen proto, že se musí umýt, oloupat, nakrájet… zatímco oplatky jsou připravené k okamžité konzumaci.
Abyste opravdu mlsal(a) to, co je pro hubnutí vhodné, potřebujete si dietní mlsání přichystat tak, aby bylo jako první po ruce. Jednoduše si vyberte některou z těch zdravých pochoutek – může to být ovoce, cereálie, oříšky apod.
Můžete si například nakrájet jablka na menší kousky (akorát do pusy), vložit je do mísy, pokapat citrónem a pak je nechat na lince. Kdykoli dostanete chuť na sladké, automaticky sáhnete po kousku jablka a na kalorické bomby ani nezačnete myslet, protože jablko je k dispozici jako okamžitá odpověď na chuť na sladké.
Když budete mít to správné mlsání vždy po ruce, ušetříte si spoustu nervů a rozhodování.
V našich poradenských centrech denně pomáháme běžným lidem zhubnout na jejich vysněnou váhu a zformovat přitažlivou, štíhlou postavu.
S pozdravem
Bc. Robin Krejčí
převzato od Bc. Krejčího, jehož rady pravidelně odebírám, kdo má zájem, je ochoten posílat rady na meil na různá témata, týkající se zdravé výživy. Myslím, že je to zatím nejlepší odborník, kterého jsem potkala, já jsem to dříve nepotřebovala, takže tolik zkušeností nemám, nezajímala jsem se,ale teď ano. Zprávy jsou zasílány bezplatně, po registraci.
<!--#main-->
Roxana 01. 01. 2010, 13:33
Ajaja 31. 12. 2009, 17:25
Roxana 31. 12. 2009, 21:48
Ajaja 01. 01. 2010, 12:26
Ajaja 01. 01. 2010, 16:38
Roxana 01. 01. 2010, 18:40
Ajaja 23. 01. 2010, 18:02
Roxana 23. 01. 2010, 18:42
Ajaja 23. 01. 2010, 18:49
miiwako 02. 09. 2012, 15:17