Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

"Éčka tajemství zbavená"

V poslední době se varuje před "éčky", přitom ale tyto látky nemusí být vždy jen škodlivé - například i jablko obsahuje "éčko" a je to doporučovaná poživatina. Tak jak to s nimi vlastně je ? Podařilo se mi získat přehled, tak snad poslouží i jiným.

PŘÍZNIVĚ PŮSOBÍCÍ
E: 100, 101, 140, 150a, 160a,c,d,e, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306–308, 322, 410, 440, 901, 948


PŘIJATELNÉ
E: 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325–327, 334, 350–352, 363, 406, 460, 470b, 551–553, 640, 650, 902–904, 920, 949, 1102, 1103

MÉNĚ VHODNÉ
E: 150b,c,d, 153, 160b,f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 330–332, 335, 337, 353, 354, 400–404, 407, 415–418, 420-422, 425, 426, 445, 461, 463–466, 469,470–475, 481–483, 491–495, 500–504, 508–511, 514–517, 524–530, 554–559, 570, 574–579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 957, 965, 966, 967, 968, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1452, 1520

PŮSOBÍCÍ NEPŘÍZNIVĚ
E: 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280–283, 338–341, 343, 355–357, 380, 385, 405, 407a, 412–414, 432–436, 442, 444, 450–452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520–523, 535, 536, 538, 541, 620–635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1204, 1410, 1412–1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1517, 1518

VÝRAZNĚ ŠKODLIVÉ
E: 102, 104, 110, 122–124, 127–129, 131–133, 142, 151, 154, 155, 180, 210–224, 226–228, 230–233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310–312, 320, 321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519

Ajaja

06. 02. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Roxana
No to je pravda, že není vše škodlivé, ale teď mi řekni, když se rozpoutala taková kampaň v médiích, jak se v tom mohl normální smrtelník - spotřebitel, vyznat.. Ten už jen viděl písmeno "E" a měl rudo před očima. To je těžké, když se lidem nic nevysvětlí a nebo nedej bože ještě lže.

Roxana 06. 02. 2010, 17:04

Ajaja
No právě - i když teď mám sice přehled k ruce, tak to podle něj v obchodě stejně neluštím. Zatím se držím pravidla, že čím méně "éček" je na etiketě uvedeno, tím lépe.

Ajaja 06. 02. 2010, 17:32

Peta S
A tak, asi je nejlepší znát aspoň některá, ta nejznámější, třeba E250, dusitan sodný, je skoro ve všech masných výrobcích

Peta S 06. 02. 2010, 19:37

Roxana
Já jediné co vím od dcery, když studovala, teď nevím při které škole, z technologie potravin, že nejnezdravější je červené barvivo, co se barviv týče. Tak až jsem vzdělaná!

Roxana 06. 02. 2010, 20:30

Ajaja
Jenže právě dusitan sodný tam být musí, jak říkají odborníci - jinak prý by barva uzenin byla šedá, byť by byly sebečerstvější...

Ajaja 07. 02. 2010, 17:05

Roxana
Jo jo, copak si uděláš doma tak červenou klobásu či jiné výrobky, bez něj ne. Já akorát říkám, co měla v učebnici....a druhá studuje vysokou chemickou, obor potravinářská technologie, takže se zeptám ještě jí, zda se mi holky nepoperou...o názor

Roxana 07. 02. 2010, 17:17

Ajaja
Tak doufám, že dáš pak sem, ať se poučíme všichni....

Ajaja 07. 02. 2010, 18:44

Roxana
To se spolehněte, když to má z učebnic....

Roxana 08. 02. 2010, 10:16

Ajaja
Jj - vzdělaná mládež, naše budoucnost...

Ajaja 09. 02. 2010, 16:21

Roxana
No jo vzdělaný budou, ale práci mít nebudou. Chci vidět, jak se holka s touhle školou uplatní.

Roxana 09. 02. 2010, 21:29

Ajaja
No to by snad velký problém mít neměla, ne ? Jíst se bude chtít pořád... takže výrobci tyhle služby budou potřebovat....

Ajaja 10. 02. 2010, 16:54

Roxana
No, je pravda, že tohle jsou vděčná odvětví, kdyby nic jíst se musí, navíc studuje cosi extra (ona je taky "extra" případ, namyšlený), nebyla taková zpočátku, nevím čím to je. Tak buď se o ni budou prát či nesežene místo "extra inženýrka"... Prý je jich pár v republice, otázka je zda je to dobře či na dvě věci. Ale určitě by v oboru sehnala něco jiného a spadne jí hřebínek, hihi.

Roxana 10. 02. 2010, 17:07

Ajaja
Tak jí budeme držet palce, aby tu naši gastronómii posunula vpřed...

Ajaja 10. 02. 2010, 17:40

Roxana
Jo, ještě nedostudovala......

Roxana 10. 02. 2010, 18:07

Facebook komentáře