Přestože již dávno máme určité věci zažité, stane se že si ve společnosti nevíme rady. Základní etiketa stolování:
Přípitek Sklenici držíme za stopku a při ťuknutí se díváme do očí. Ťukáme s vínem a sektem. Sklenku s koktejlem pivem nebo tvrdým alkoholem pouze pozvedneme.
Látkový ubrousek - nikdy nedáváme za pásek nebo za límeček pod krk. Pokládáme jej na klín kde zůstane po celou dobu jídla. Pouze si jim vždy před napitím a po jídle otřeme ústa. Po skončení stolování jej volně položíme na stůl. Papírový ubrousek naopak na klín neklademe a po jídle jej zmačkáme a dáme na talíř.
Příbor - se drží tak, že jej svíráme v ruce horní dvě třetiny rukojetí. Vidličku i nůž uchopíme jako tužku. Zápěstí by se nemělo dotýkat stolu. Hlavu neskláníme příliš k talíři pokud se zrovna nenacházíme v čínské restauraci, kde e skláníme nad hůlkami stejně jako to dělají i Číňané.
Chleba - neukusujeme, ale vždy ulamujeme sousta. Pokud jíme jídlo, které nevyžaduje použití nože, ale pouze vidličku, můžeme si chlebem na vidličku pomáhat.
Talíř - byste měla ve Francii vytřít kouskem chleba, jinak by si mysleli, že Vám nechutnala, ale ne jinde.
Párátko - ve vybrané společnosti u stolu nepoužíváme. Mezi známými opatrně ano, ale vždy si ústa zakryjeme dlaní.
Studený bufet - je čím dál oblíbenější v lepší společnosti. Název tomu sice nenapovídá, ale obsahuje i jídla teplá. Měli bychom se nechat obsloužit personálem, který se u daného pokrmu nachází. Na talíř bychom si měli naložit s rozumem. Není zakázáno jít si přidat, ale hloupě vypadá, když se na vašem talíři nenachází vzhledný a chutný předkrm, ale hromada jídla. Rovněž nenakládáme na talíř zároveň předkrm a hlavní chod nebo maso a rybu a především ne se sladkostmi. Pokud si půjdete naložit víckrát, vždy si vezměte nový talířek a nový příbor.
Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme:
Ajaja 03. 06. 2010, 19:45
Mirka 07. 04. 2011, 17:13
Ajaja 13. 04. 2011, 19:12