Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Etiketa stolování

Přestože již dávno máme určité věci zažité, stane se že si ve společnosti nevíme rady. Základní etiketa stolování:

Přípitek Sklenici držíme za stopku a při ťuknutí se díváme do očí. Ťukáme s vínem a sektem. Sklenku s koktejlem pivem nebo tvrdým alkoholem pouze pozvedneme.

Látkový ubrousek - nikdy nedáváme za pásek nebo za límeček pod krk. Pokládáme jej na klín kde zůstane po celou dobu jídla. Pouze si jim vždy před napitím a po jídle otřeme ústa. Po skončení stolování jej volně položíme na stůl. Papírový ubrousek naopak na klín neklademe a po jídle jej zmačkáme a dáme na talíř.

Příbor - se drží tak, že jej svíráme v ruce horní dvě třetiny rukojetí. Vidličku i nůž uchopíme jako tužku. Zápěstí by se nemělo dotýkat stolu. Hlavu neskláníme příliš k talíři pokud se zrovna nenacházíme v čínské restauraci, kde e skláníme nad hůlkami stejně jako to dělají i Číňané.

Chleba - neukusujeme, ale vždy ulamujeme sousta. Pokud jíme jídlo, které nevyžaduje použití nože, ale pouze vidličku, můžeme si chlebem na vidličku pomáhat.

Talíř - byste měla ve Francii vytřít kouskem chleba, jinak by si mysleli, že Vám nechutnala, ale ne jinde.

Párátko - ve vybrané společnosti u stolu nepoužíváme. Mezi známými opatrně ano, ale vždy si ústa zakryjeme dlaní.

Studený bufet - je čím dál oblíbenější v lepší společnosti. Název tomu sice nenapovídá, ale obsahuje i jídla teplá. Měli bychom se nechat obsloužit personálem, který se u daného pokrmu nachází. Na talíř bychom si měli naložit s rozumem. Není zakázáno jít si přidat, ale hloupě vypadá, když se na vašem talíři nenachází vzhledný a chutný předkrm, ale hromada jídla. Rovněž nenakládáme na talíř zároveň předkrm a hlavní chod nebo maso a rybu a především ne se sladkostmi. Pokud si půjdete naložit víckrát, vždy si vezměte nový talířek a nový příbor.

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme:

  • Odkládat použitý příbor vedle talíře a ubrus
  • Začít jíst, pokud ostatní ještě nemají jídlo před sebou
  • Olizovat nůž a dávat si ho do úst vůbec
  • Pít tak, že na skleničce zůstanou otisky rtěnky nebo zbytky jídla
  • Opírat se lokty o stůl, případně si opřít bradu o dlaň
  • Foukat pokrmy pro ochlazení nebo čichat do nich
  • Mluvit nahlas s plnými ústy
  • Kouřit mezi jídly, pokud se ovšem nenacházíme v čistě kuřácké společnosti, což je výjimka.
  • veka

    03. 06. 2010

    Jak na kynuté těsto

    Jak na kynuté těsto

    Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
    Salátové zálivky

    Salátové zálivky

    Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
    Zahušťování omáček

    Zahušťování omáček

    Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
    Objevte batáty

    Objevte batáty

    Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
    Jak snadno oloupat rajčata

    Jak snadno oloupat rajčata

    Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
    Jak na kynuté těsto

    Jak na kynuté těsto

    Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
    Salátové zálivky

    Salátové zálivky

    Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
    Objevte batáty

    Objevte batáty

    Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
    Výživa dětí po 2. roce života

    Výživa dětí po 2. roce života

    Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
    Velikonoce a tradiční pokrmy

    Velikonoce a tradiční pokrmy

    Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

    Přidat komentář
    Ajaja
    veko - s tím bufetem, že Ty jsi někdy viděla na dovolené některé turisty (často z Ruska) stolovat ? :-))

    Ajaja 03. 06. 2010, 17:45

    Thumb
    Ted se vubec nedivím, ze kdyz jsem v Cechách, ze mnoho lidí drzí nuz a vidlicku jako tuzku. Nechápu, jak muze nekdo vázne toto doporucovat v etikete! Pro mne je to prebytek komunistické výchovy a nic nevypadá hur, nez tento zpusob drzet príbor. Nehlede na to, ze uríznout takto kus steaku, je prímo nemozné. Hezký den! Mirka

    Mirka 07. 04. 2011, 15:13

    Ajaja
    No já bych řekla, že těchto i jiných nešvarů se nedopouští jen Češi a už vůbec nehraji roli "politické vyznání"

    Ajaja 13. 04. 2011, 17:12

    Facebook komentáře