Etiketa stolování

Přestože již dávno máme určité věci zažité, stane se že si ve společnosti nevíme rady. Základní etiketa stolování:

Přípitek Sklenici držíme za stopku a při ťuknutí se díváme do očí. Ťukáme s vínem a sektem. Sklenku s koktejlem pivem nebo tvrdým alkoholem pouze pozvedneme.

Látkový ubrousek - nikdy nedáváme za pásek nebo za límeček pod krk. Pokládáme jej na klín kde zůstane po celou dobu jídla. Pouze si jim vždy před napitím a po jídle otřeme ústa. Po skončení stolování jej volně položíme na stůl. Papírový ubrousek naopak na klín neklademe a po jídle jej zmačkáme a dáme na talíř.

Příbor - se drží tak, že jej svíráme v ruce horní dvě třetiny rukojetí. Vidličku i nůž uchopíme jako tužku. Zápěstí by se nemělo dotýkat stolu. Hlavu neskláníme příliš k talíři pokud se zrovna nenacházíme v čínské restauraci, kde e skláníme nad hůlkami stejně jako to dělají i Číňané.

Chleba - neukusujeme, ale vždy ulamujeme sousta. Pokud jíme jídlo, které nevyžaduje použití nože, ale pouze vidličku, můžeme si chlebem na vidličku pomáhat.

Talíř - byste měla ve Francii vytřít kouskem chleba, jinak by si mysleli, že Vám nechutnala, ale ne jinde.

Párátko - ve vybrané společnosti u stolu nepoužíváme. Mezi známými opatrně ano, ale vždy si ústa zakryjeme dlaní.

Studený bufet - je čím dál oblíbenější v lepší společnosti. Název tomu sice nenapovídá, ale obsahuje i jídla teplá. Měli bychom se nechat obsloužit personálem, který se u daného pokrmu nachází. Na talíř bychom si měli naložit s rozumem. Není zakázáno jít si přidat, ale hloupě vypadá, když se na vašem talíři nenachází vzhledný a chutný předkrm, ale hromada jídla. Rovněž nenakládáme na talíř zároveň předkrm a hlavní chod nebo maso a rybu a především ne se sladkostmi. Pokud si půjdete naložit víckrát, vždy si vezměte nový talířek a nový příbor.

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme:

  • Odkládat použitý příbor vedle talíře a ubrus
  • Začít jíst, pokud ostatní ještě nemají jídlo před sebou
  • Olizovat nůž a dávat si ho do úst vůbec
  • Pít tak, že na skleničce zůstanou otisky rtěnky nebo zbytky jídla
  • Opírat se lokty o stůl, případně si opřít bradu o dlaň
  • Foukat pokrmy pro ochlazení nebo čichat do nich
  • Mluvit nahlas s plnými ústy
  • Kouřit mezi jídly, pokud se ovšem nenacházíme v čistě kuřácké společnosti, což je výjimka.
  • přidejte na:
    veka

    03. 06. 2010


    Další články

    Přidat komentář
    Ajaja
    veko - s tím bufetem, že Ty jsi někdy viděla na dovolené některé turisty (často z Ruska) stolovat ? :-))

    Ajaja 03. 06. 2010, 19:45

    Chybějící obrázek
    Ted se vubec nedivím, ze kdyz jsem v Cechách, ze mnoho lidí drzí nuz a vidlicku jako tuzku. Nechápu, jak muze nekdo vázne toto doporucovat v etikete! Pro mne je to prebytek komunistické výchovy a nic nevypadá hur, nez tento zpusob drzet príbor. Nehlede na to, ze uríznout takto kus steaku, je prímo nemozné. Hezký den! Mirka

    Mirka 07. 04. 2011, 17:13

    Ajaja
    No já bych řekla, že těchto i jiných nešvarů se nedopouští jen Češi a už vůbec nehraji roli "politické vyznání"

    Ajaja 13. 04. 2011, 19:12