Chcete si zpestřit svůj jídelníček? Vsaďte na exotické ovoce. Nejen, že díky němu ochutnáte dříve nepoznané chutě, ale také si rozšíříte svůj jídelníček o pestré potraviny, které mohou vašemu tělu přinést mnoho benefitů.
Téma exotického ovoce jsme již nakousli v našem předešlém článku Exotické ovoce, které stojí za ochutnání (I. díl). Pokud jste jej ještě nečetli, rozhodně doporučujeme mrknout i na něj.
KARAMBOLA
Karambola patří k ovoci, které nejvíce připomíná pěticípou hvězdu. Její slupka je nejčastěji zelená, žlutá nebo oranžová s jemně sladkokyselou dření. Ještě než se do konzumace karamboly pustíte, nezapomeňte odstranit hnědá žebra a semena. Velice často se používá na dozdobení koktejlů nebo dezertů, ale v zahraničí se nejčastěji jí jen tak.
Kvůli vysokému množství kyseliny šťavelové to s její konzumací nepřehánějte, mohlo by se vám udělat špatně.
KUMQUAT
Kumquat (neboli trpasličí pomeranč) opravdu připomíná miniaturní pomeranče. Má sytě oranžovou slupku a mírně nahořklou dužinu. Plody můžete jíst v celku čerstvé nebo jako přílohu k pečenému masu.
NASHI
Nashi je druh písečné hrušky se zlatavou slupkou. Jedná se o velice křehký druh ovoce náchylný k pomačkání, a proto by se s ní mělo manipulovat opravdu velice opatrně. Dužina je poměrně sladká a šťavnatá, připomínající rumové aroma. Naprosto skvělé jsou samy o sobě, ale hodí se i ke zvěřině, do dezertů nebo salátů.
OPUNCIE
Opuncie mexická je kaktus s jedlými plody. Ty však musíte před samotnou konzumací odstranit, jinak byste si mohli nepříjemně ublížit. Slupku nejlépe očistíte houbičkou či hadříkem a poté opatrně oloupejte jako banán. Během manipulace s opuncií se nebojte vzít rukavice. Co se týče chuti, asi nejvíce se podobá fíkům a hruškám.