Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Festival chutí – vůně podzimu ovládne zvěřina

Kančí svíčková se sušenými višněmi, carpaccio ze zauzeného dančího hřbetu nebo dýňový cheesecake s muškátovým oříškem. Festival chutí – vůně podzimu, který proběhne od 15. října do 4. listopadu, nabídne pestré menu plné podzimních specialit v těch nejzajímavějších úpravách a kombinacích.

Podzimní Festival chutí se letos uskuteční už potřetí a zapojí se do něj šestnáct restaurací z celé České republiky. Zatímco minulý rok se speciální menu servírovala ve čtyřech městech, letos je jich už sedm – Praha, Brno, Český Krumlov, Pardubice, Mělník, Beroun a Tuchoměřice.

Festivalu chutí kraluje zvěřina

61518_medium„Loni měla největší úspěch zvěřina. Není proto žádným překvapením, že ji tentokrát do svého menu zařadily téměř všechny podniky,“ říká k nabídce Pavel Suchánek, ředitel rezervačního systému Alakarte.cz. Hosté si tak budou moct pochutnat například na špikované mořené kančí kýtě se šípkovou omáčkou, do růžova pečeném hřbetu z muflona na másle a čerstvém tymiánu nebo jemné zvěřinové paštice s vlašskými ořechy a brusinkovou omáčkou.

Na zvěřinu vsadil také šéfkuchař restaurace U Modré kachničky II Michael Váňa, který působil ve vyhlášeném Grand restaurantu v Malmö a vařil pochoutky pro švédského i norského krále. „Práce se zvěřinou mě hodně baví. Připravil jsem divokou kachnu, která v Česku vždycky byla nejběžnějším divokým masem. Je ale hodně ošidná a náročná na přípravu, její pověst tak pošramotila spousta kuchařů bez zkušeností. A právě proto jsem si ji vybral,“ přiblížil Michael Váňa. V jeho menu najdete i hodně netradiční dezert – bramborové knedlíky plněné švestkami, sypané mákem a škvarečky.

Šéfkuchaři nezapomněli na sezónní zeleninu ani ovoce

61520_mediumVe festivalové nabídce figuruje i spousta sezónní zeleniny a ovoce, které k podzimu neodmyslitelně patří. Nešetřil s nimi ani šéfkuchař Pizzerie Latrán v Českém Krumlově, Otakar Müller: „Z kořenové zeleniny jsem použil mrkev, petržel, dýni, celer a řapíkatý celer. Z ovoce pak čerstvé i sušené hrušky a švestky. Rád se při vaření nechávám inspirovat  na trzích a v obchodech, kde vybírám ty nejkvalitnější suroviny. Právě ty ve mně probouzí nápady a spojení různých chutí.“

Všechny restaurace pro festival připravily speciální tříchodová menu za cenu 290 a 390 Kč. „Šéfkuchaři opět využili toho, že měli při vaření volné ruce. Jejich fantazie snad nezná hranic. Každý rok přicházejí s originálnějšími nápady a kombinacemi,“ doplnil Pavel Suchánek z Alakarte.

Bližší informace včetně seznamu zapojených restaurací a jednotlivých menu jsou k dispozici na oficiálním webu Festivalu chutí. (www.festivalchuti.cz) Právě tam si můžou hosté rezervovat svůj stůl. Potvrzení o rezervaci dorazí do 10 minut. Platí se až na místě. Navštívenou restauraci pak mají možnost ohodnotit na Alakarte.cz.

Zúčastněné restaurace:

Restaurant Valoria,Brno
U Modré kachničky II, Praha
U Emy Destinnové, Praha
Sosta Restaurant, Beroun
Restaurace Rybárna, Pardubice
Restaurace u sv. Václava, Mělník
Restaurant MOOD, Praha
Renommé Restaurant, Praha
Pizzerie Latrán, Český Krumlov
Noem Arch Restaurant, Brno
Hlučná Samota, Praha
Chateau St. Havel, Praha
Bibita Nuova, Praha
Auberge de Provence, Tuchoměřice
Amade Restaurant, Praha 
Ambroisie Caffé Restaurant, Praha

Fotogalerie

Šéfredaktor

16. 10. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře