Přestože je Polsko jedním z našich sousedů, ruku na srdce, co o nich vlastně víte?
Je to silně náboženská země, dokonce jedním z nejznámějších papežů byl Polák, rádi tam nakupujeme, protože můžeme dost ušetřit a že s Poláky se většinou domluví jen lidé žijící u hranic. Ve své podstatě je to vlastně velmi nenápadná země, i když je svou rozlohou téměř 5x větší než ČR a má 3x více obyvatel. Rozhodně je to ale krásná země, která stojí za návštěvu. Pokud se někdy vydáte do Polska, rozhodně si nenechte ujít návštěvu Krakowa, jednak je to jedno z nejkrásnějších měst na světě.a jednak zde můžete rovnou ochutnat všelijaké polské doborty.
Karamelová lahůdka
Vsadím se, že tohle krówki určitě znáte. Kdo by je neznal?! Já osobně (jelikož část mé rodiny pochází z Těšínska) jsem na ně tajně chodila babičce do spíže. Pokud jste ještě nikdy nezažili to pořádné karamelové lepení zubů, pak nevíte, jak chutná život! :) Krówki neodmyslitelně patří k mému dětství a ráda si je dám i teď. Přestože na přípravu nepotřebujete mnoho - cukr, tuk, mléko, škrobový sirup, tuhle chuťovku si doma jen tak nevytvoříte, a proto se opravdu budete muset vydat na výlet!
Bigos
Když už budete mít zalepenou pusu karamelem, je třeba tu sladkost trošku odlehčit a přebít ideálně něčím kyselým. Na to není nic lepšího, než pořádně silná a vydatná polská polévka s pevnými východními kořeny.
Hlavními ingrediencemi bigosu jsou zelí a maso. Zbytek už bývá odlišný podle zvyklostí určitých oblastí, tak jako u nás třeba bramborový salát. Tradičně se bigos vaří pár dní před jeho podáváním a konzumací, ideální doba je alespoň 3 dny, aby byl pořádně odleželý.
Pirohy
Polská kuchyně je hodně inspirovaná svými východními sousedy, a proto jsou jednou z klasik právě pirohy. Polské pirohy se od těch ruských moc neliší. Těsto je nekynuté a náplně jsou všelijaké. Nejčastěji se setkáte s pirohy plněnými houbami, masem, tvarohem, zelím či bramborami. Brambory jsou nejčastěji používanou surovinou a v žádné polské domácnosti nesmí chybět. Tzv. ziemniaki jsou více méně národní plodinou a nepoužívají se jen jako příloha. Právě z brambor totiž můžete vypracovat těsto na pirohy, nebo z nich udělat náplň, jak už bylo zmíněno. Tak či tak je to naprostá pochoutka, kterou si můžete připravit i doma.
Zchladit žáhu můžete pivem
Klasikou je však v Polsku vodka Zubrowka nebo medovina. Takže se nemusíte bát, že by vám tam náhodou mohla být zima, Poláci jsou schopni vás zahřát raz, dva.
Dobrou chuť a na zdraví!