Gastro cestování 2. díl - Polsko

Přestože je Polsko jedním z našich sousedů, ruku na srdce, co o nich vlastně víte?

Gastro cestování 2. díl - PolskoJe to silně náboženská země, dokonce jedním z nejznámějších papežů byl Polák, rádi tam nakupujeme, protože můžeme dost ušetřit a že  s Poláky se většinou domluví jen lidé žijící u hranic. Ve své podstatě je to vlastně velmi nenápadná země, i když je svou rozlohou téměř 5x větší než ČR a má 3x více obyvatel. Rozhodně je to ale krásná země, která stojí za návštěvu. Pokud se někdy vydáte do Polska, rozhodně si nenechte ujít návštěvu Krakowa, jednak je to jedno z nejkrásnějších měst na světě.a jednak zde můžete rovnou ochutnat všelijaké polské doborty.

Gastro cestování 2. díl - Polsko Karamelová lahůdka

Vsadím se, že tohle krówki určitě znáte. Kdo by je neznal?! Já osobně (jelikož část mé rodiny pochází z Těšínska) jsem na ně tajně chodila babičce do spíže. Pokud jste ještě nikdy nezažili to pořádné karamelové lepení zubů, pak nevíte, jak chutná život! :) Krówki neodmyslitelně patří k mému dětství a ráda si je dám i teď. Přestože na přípravu nepotřebujete mnoho - cukr, tuk, mléko, škrobový sirup, tuhle chuťovku si doma jen tak nevytvoříte, a proto se opravdu budete muset vydat na výlet!

Gastro cestování 2. díl - PolskoBigos

Když už budete mít zalepenou pusu karamelem, je třeba tu sladkost trošku odlehčit a přebít ideálně něčím kyselým. Na to není nic lepšího, než pořádně silná a vydatná polská polévka s pevnými východními kořeny.

Hlavními ingrediencemi bigosu jsou zelí a maso. Zbytek už bývá odlišný podle zvyklostí určitých oblastí, tak jako u nás třeba bramborový salát. Tradičně se bigos vaří pár dní před jeho podáváním a konzumací, ideální doba je alespoň 3 dny, aby byl pořádně odleželý. 

Pirohy

Polská kuchyně je hodně inspirovaná svými východnímiGastro cestování 2. díl - Polsko sousedy, a proto jsou jednou z klasik právě pirohy. Polské pirohy se od těch ruských moc neliší. Těsto je nekynuté a náplně jsou všelijaké.  Nejčastěji se setkáte s pirohy plněnými houbami, masem, tvarohem, zelím či bramborami. Brambory jsou nejčastěji používanou surovinou a v žádné polské domácnosti nesmí chybět. Tzv. ziemniaki jsou více méně národní plodinou a nepoužívají se jen jako příloha. Právě z brambor totiž můžete vypracovat těsto na pirohy, nebo z nich udělat náplň, jak už bylo zmíněno. Tak či tak je to naprostá pochoutka, kterou si můžete připravit i doma.

Zchladit žáhu můžete pivem

Klasikou je však v Polsku vodka Zubrowka nebo medovina. Takže se nemusíte bát, že by vám tam náhodou mohla být zima, Poláci jsou schopni vás zahřát raz, dva.

 

Dobrou chuť a na zdraví!

přidejte na:
Ivet

06. 08. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář