Goji je po staletí považována v čínské medicíně za významný doplněk potravy. Plody keře jsou vyhlášené svou prospěšností na lidské zdraví.
Krásně červená barva napovídá, že plody obsahují hodně karotenoidů. Sem patří i betakaroten, který se podílí na funkci imunitního systému a ochraňují tělo před chorobami. Goji obsahují důležité vitamíny B1, B2, B6, C, E a18 druhů aminokyselin a přes 20 důležitých stopových prvků (zinek, selen, železo, vápník atd.). Mají vysoký obsah výjimečně silných antioxidantů, které neutralizují volné radikály a tím detoxikují tělo.
A jak působí pravidelná konzumace Goji?
Harmonizuje činnost jater a ledvin, čímž působí i jako tonikum proti únavě.
Výrazně posiluje imunitu organismu.
Zlepšuje krvetvorbu a má pozitivní vliv na snižování krevního tlaku.
Zvlhčuje plíce, působí proti astmatu a alergiím.
Je vhodná při nadměrném užívání alkoholu.
Je i afrodisiakem a podporuje sexuální funkce.
Může omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních nemocí.
Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost zraku.
Stimuluje kladně parasympatii - celkově zklidňuje vzteklé, výbušné a cholerické povahy. Goji se konzumují samotné nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtu. Vhodné jsou i do ovocných koktejlů.
Čínskou specialitou je čaj z Goji, jako to my děláme šípkový. Goji lze přitom sníst i po vyluhování.
Denně se doporučuje zkonzumovat hrst plodů.
Jejich chuť je jemně sladkokyselá, podobná brusinkám, jablkům či šípkům.
22. 01. 2011, 20:45
Roxana 22. 01. 2011, 22:54
Jozef 23. 01. 2011, 11:05
Roxana 23. 01. 2011, 13:00
Jozef 23. 01. 2011, 13:56
23. 01. 2011, 13:59
Roxana 23. 01. 2011, 18:28
Roxana 23. 01. 2011, 18:35
Roxana 23. 01. 2011, 18:39
14. 02. 2011, 14:32