Hlíva ústřičná a její účinky

Jedná se o dřevokaznou houbu, kterou najdete většinou na listnatých stromech. Hlíva si bere živiny ze stromů a my si je pak vezmeme z ní. Nepoužíváme ji jen v kuchyni. Má totiž nesmírně hojivé účinky. O tom, že je zdraví prospěšná, věděli už před mnoha staletími Číňané.

Houbový krém s hlívou ústřičnou portobello a lesními houbami

Hlíva obsahuje celou řadu vitamínů, proteinů, mastných kyselin a sterolů. Je bohatá na chrom, měď, železo, jód, selen, zinek a také v ní najdete i dostatek vlákniny. Pomáhá posilovat imunitu a snižuje i hladinu cholesterolu a cukru v krvi.


Doporučuje se při alergii, stresu, při úpravě krevního tlaku či při větší zátěži organismu. Zpomaluje proces stárnutí, pomáhá zmírnit i chronické infekce, záněty a únavu. V kuchyni můžete použít čerstvou hlívu, která má jemnější aroma, ale seženete i drcenou či sušenou s výraznou vůní. Přidáváme ji do polévek, salátů nebo do omáček.

Rizoto s pohankou a hlívou ústřičnou

Šafrán roste volně v horách, ale můžete si jej i vypěstovat. Je to vzácné koření, které se vyrábí z pestíků květin. Používáme jej k dochucení pokrmů, ale měli byste s ním šetřit. 

Doporučujeme na celý pokrm dát jen malé množství šafránu - jen na špičku nože. Přidává se nejen do rýže, brambor, těstovin, polévek a k tmavým masům. Můžete s ním dochutit i houby, sýry, mořské plody či ovoce.

Karbanátky z hlívy ústřičné

Majoránka je velmi oblíbené koření. Neuměli bychom si bez ní představit bramboračku ani bramborák. Přidáváme jej do masitých jídel, hodí se i k luštěninám nebo zelí. 

Skvěle dochutí i omáčky, polévky nebo těstoviny. Pomáhá zlepšovat trávení, zmírňuje projevy průjmu, plynatosti či nadýmání, podporuje chuť k jídlu a stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Má také zklidňující účinky, takže pokud trpíte nespavostí, zkuste nejprve sáhnout po majoránce.





přidejte na:

15. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář