Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Hlíva ústřičná a žampiony pěstované doma

Pěstoval jste někdo Hlívu ústřičnou  či jiné (ono je jich více druhů) nebo žampiony doma?

No, já se na to chystala, až se přítel mé dcery na to nemohl koukat  a dovezl mi Hlívu v černém pytli.

Netrvalo dlouho a úroda se konala  a jaká! Podělili jsme všechny sousedy, příbuzné, milá Hlíva obrazila ještě jednou a pak ještě trochu aa...byl konec!

No to si ji radši koupím v zelenině, potvoru!

Pak jsem ji vrazila do sudu s vodou, zapomněla  na ni - jak jinak a  asi po třech dnech vyndala a ejhle..ono se konalo...další úroda, ovšem poslední a tak skončil substrát na kompostě a pytel v tříděném odpadu.

Druhý pokus činil manžel, který si si rovnou koupil  pařez, který jsme pilně zalévali.

Nooo, pro jednoho slabšího strávníka jsme měli oběd. Pařez máme na památku či kdyby došlo dřevo.

Letos se chystám na žampiony! Přes silnici bydlí soukormý zemědělec, jistě nám nějaký koblížek od koníků přenechá, my mu pak dáme něco z úrody. O žampionech jsem slyšela, jak je lidi ani sklízet nestačili, tak toho se zas tak moc nebojím. Sadbu mám zamluvenou taky u soukromé firmy nedaleko. Žádný Baumax, nic takového.

No a není to tak dlouho, co mé matce rostly na zahradě žampiony v trávě, že nevěděla co s nimi a najednou jako když utne, Čím to je, to nikdo neví, žádný zásah se tam nekonal.

No a když je nejhůř, tak vedle na pozemku mi roste Hnojník. No já vím, že to nezní hezky, taky mi to nikdo v rodině ani neochutnal, ale ač nejím zásadně houby, které neznám, tady nešlo se splést  a ještě jsem se informovala. Je moc dobrý, ale tak na pánvičku se solí a kmínem, protože ráno je krásný bílý a večer je šedý k nepoužití. Rychle stárnou, ale je to paráda,vyběhnout a nasbírat si houby.

Jaké máte zkušenosti vy?

Nebo radši do zeleniny a do lesa?

Příloha:

1. v době největšího rozmachu úrody

2. každou dírou něco lezlo

3. a pařez je holt pařez

Fotogalerie

Roxana

30. 01. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Angel 666
Vrámci mé mánie pěstovat bylinky, zvláštní rostliny atd. jsem zkoušela i žampióny ve sklepě, máme pěkný, chladný a vlhký. Objednali jsme si pytel, v kterém bylo už připravené podhoubí, takže stačilo jen zalévat a úroda byla obrovská- ve dvou etapách. To jsem pak cpala žampióny kam se dalo. Další rok jsme na jedné prodejní výstavě koupili podhoubí hlívy, to bylo naočkované v nějakém obilí. Manžel sehnal slámu a já jsem ji podle návodu u houby musela propařovat vařící vodou, aby se sterilizovala od různých plísní a mikrobů, pak jsem ji smíchala s podhoubím a nacpali jsme ji do pytle. Problém byl v tom, kde pytel uložit. Nakonec skončil v patře v šatně, kde se moc netopí a teplota vyhovovala houbě. A zase- úroda byla ve dvou etapách a zase obrovská, už to ani nikdo nechtěl. Po třetí potom zase hlíva nasadila plodnice, ale ty už postupně jako ještě malé zasychaly. Mělo to jedinou nevýhodu- v šatně to strašně vonělo houbami, dětem to vadilo. Tak, to jsou mé zkušenosti z domácím pěstováním hub. Vlastně ještě jedna-našli jsme velikou pýchavku (správně vatovec obrovský) a ty zbytky jako z každých hub házíme vzadu na zahradě pod lískový keř. Další rok nám najednou v zahradě začala růst pýchavka. Hlídala jsem si ji, jako oko v hlavě a když byla jako větší tenisák, tak přišl synek, tenkrát ještě batole a na milou houbičku s chutí dupnul. A bylo to.

Angel 666 30. 01. 2010, 20:19

Angel 666
Roxano, ještě jsem Ti zapomněla napsat, že několik let po sobě, v květnu míváme zahradu plnou májovek. Já je nejím, ale manžel se na ně každý rok těší. Hnojník znám, ale ten bych taky nejedla a četla jsem, že když si dáš jídlo z hnojníka, tak se potom nesmíš napít alkoholu, jinak Ti bude moc špatně. Nevím, co je na tom pravdy, ale já to rozhodně nebudu zkoušet.

Angel 666 30. 01. 2010, 20:27

Roxana
No jo Angel, Ty asi ty houby nějak přitahuješ, to mně se nestane! Na houby se všeobecně nemá moc pít, natož alkohol, ale tohle konkrétně jsem neslyšela. Jediné štěstí, že už se ani nepamatuji, kdy naposledy jsem se napila alkoholu. Pivo mi nejede, tvrdé nepiju, měla jsem ráda šampus, už taky ne, no tak aspoň se nemusím bát.

Roxana 30. 01. 2010, 20:32

Roxana
Jo a asi tu máme kyselou půdu, když jsme to tu koupili, holka nasázela malinké smrčky a dnes jsou z nich stromy jako hrom, některé jsme museli dát pryč! Tak to taky sypem pod ně, co chvíli nám něco roste na dvorku,ale poznala jsem akorát Špičku travní, ty teď nějak moc nerostou.

Roxana 30. 01. 2010, 20:36

Roxana
A májovky znám akorát že jsou a nejedla jsem je, kdoví zda jsem je vůbec kdy viděla, musím kouknout do atlasu.

Roxana 30. 01. 2010, 20:37

Ajaja
Kdysi jsem pěstovala žampiony - ve sklepě v krabici se substrátem a bylo to fajn. Teď v paneláku není kde. A pokud jde o hnojník, tak ten jedině když je mladý. Dospělá plodnice už není ono, včetně pověstného zápachu.

Ajaja 30. 01. 2010, 20:39

Angel 666
Jo, to máš pravdu, když jsme si to tady koupili, před 20 lety, tak to bývala špiček plná zahrada celé léto a teď nenajdu jedinou špičku. Babička je vždycky dávala do bramboračky a to byla potom krásně voňavá polévka. Špičky se už asi zařadily na seznam ohrožených druhů.

Angel 666 30. 01. 2010, 20:41

Ajaja
Loni se špičky objevily ve velkém množství tady u nás na sídlišti. Ale sbírej to, když je to v místech "psího ráje".... :-) Taky je miluju, v bramboračce jsou jedinečné. Kdysi jsem na ně chodívala na louky, teď nic, v sídlišti je teda sbírat nebudu.

Ajaja 30. 01. 2010, 20:59

Roxana
Koukám, že nejsem sama, bývaly všude a teď je člověk neuvidí. Holky a co ty žampiony, jak je to se svělem?

Roxana 30. 01. 2010, 21:09

Angel 666
My máme ve sklepě takové malinké okýnko, je tam teda spíš tma, ale to jim asi přesně vyhovovalo.

Angel 666 31. 01. 2010, 08:51

Roxana
Huráá, právě proto se ptám, nejsem takový znalec, abych to věděla, nikdy jsem je nepěstovala a máme tam jen malé okénko. Tudíž mi kdosi řekl, že tam budu mít tmu! Nene, zkusím to. Dík za radu.

Roxana 31. 01. 2010, 09:40

Angel 666
To jsem fakt zvědavá, jak se Ti povede. Držím palce a dej vědět, začínám mít chuť si je taky pořídit. Jen nevím, kde sehnat to podhoubí, přece jen je to už dost dlouho, co jsme je pěstovali.

Angel 666 31. 01. 2010, 13:14

Roxana
Angel, jako kdyby to věděli, dnes o pěstování žampionů mluvili v Receptáři. Takže to fakt na veliký problém nevypadá. Co vím z loňska dá se na netu objednat nebo sehnat v různých zahradnictvích apod. Začnu pátrat.

Roxana 31. 01. 2010, 14:50

Angel 666
Budu Ti vděčná za nějaký dobrý tip, díky.

Angel 666 31. 01. 2010, 15:18

Roxana
Určitě dám vědět, u nás bych věděla, ale jak to dopravit zas k Tobě.

Roxana 31. 01. 2010, 15:21

Angel 666
No, právě, toho transportu se bojím, kdybych si to někde objednala na netu. Lepší by to bylo někde poblíž převzít osobně.

Angel 666 31. 01. 2010, 15:36

Roxana
A jde Ti o žampiony či Hlívu? Nějak to vymyslíme.

Roxana 31. 01. 2010, 17:29

Ajaja
A nějaká ta "spešl" doručovací služba by nepomohla ?

Ajaja 31. 01. 2010, 18:04

Roxana
Já už jsem přemýšlela o vše možném, ono to není malé a doprava se prodraží. Pane bože, co to dneska je? Tak v Receptáři a teď je tam Loskuták a zase pěstují žampiony...no to je něco, nemohou se domluvit?

Roxana 31. 01. 2010, 18:34

Ajaja
že by žampionová epidemie ?

Ajaja 31. 01. 2010, 19:19

Angel 666
Já bych radši ty žampióny, s hlívou bylo moc práce a ta potřebuje větší teplo, do šatny už se mi ji nechce strkat a jinam nevím, kam bych ji šoupla. Žampióny bych zase dala do sklepa. Já bych chtěla už ten celý pytel s naočkovaným podhoubím a to by bylo pěkně těžké a tudíž drahé, zvlášť nějakou tou expreskou.

Angel 666 31. 01. 2010, 21:16

Roxana
Já ji měla venku za smrkem, plodila, ale už ji nechci taky. Zkusím se poohlédnout po těch žampionech, ale ještě je čas.

Roxana 01. 02. 2010, 08:43

Roxana
Ajajo pssstt!!! Ještě jednou to tu napiš a budou do nás povinně rvát injekce a vakcíny proti Žampionové pandemii!!!!!! Že ta prasečí na to působí taky...

Roxana 01. 02. 2010, 18:13

Ajaja
Klíííídek, copak jsme vojáci ? :-)) Podepíšem revers a je to....

Ajaja 02. 02. 2010, 18:44

Roxana
Já bych šla sedět, protože na mne někdo jít s propadlou nevyzkoušenou vakcínou, tak vám přísahám, že je synem smrti, to mne neznáte! Jsem se nasmála, jak si nechala kterási ministryně před kamerou hrdinně píchnout injekci, hleď národe, jak jsem statečná! No jo, ale co když to byl vitamín B? Já to z té obrazovky nepoznala........

Roxana 03. 02. 2010, 14:42

Ajaja
Tak jsem se dnes dočetla, že lepší než koňský hnůj je na žampiony slepičinec !

Ajaja 26. 02. 2010, 17:20

Roxana
...který je mi přístupnější, leč normální nebo zkvašený, jak se dělá na hnojení?

Roxana 26. 02. 2010, 18:59

Ajaja
Jo, tak to už jsem se nedočetla, leč ani jsem po tom nepátrala...

Ajaja 27. 02. 2010, 17:20

Thumb
Hledám info, jak pěstovat hlívu.V komentářích čtu a hnojmíku a vzpoměl jsem si, že jsem někde četl jak je zdraví škodlivý konzumovaný s alkoholem.Tak bacha!

Pája 08. 03. 2012, 12:36

Roxana
Pájo, máš pravdu. Všeobecně se na houby vůbec nemá moc pít - cokoliv, natož alkohol. A hnojník je na to asi ještě horší, tedy na alkohol, taky jsem to četla. No, tak u nás to nehrozí, ale vždy je dobře, když to člověk ví. Hlíva se pěstuje skoro sama, jen zalévat, většinou i přikládají návod. To mi připomnělo, že ji zase chci, zatím ten druh - co jsem objevila loni Hlíva teplomilná či jak - Baumax. No a já ji dala do obýváku, že ji strčím pak na balkonek, jednou se do toho rohu podívám a já tam měla úrodu, že jsem dostala šok! Doma!

Roxana 08. 03. 2012, 15:14

Ajaja
Hnojník se k jídlu hodí jen mladinký, to ještě nedělá čest svému jménu :-))

Ajaja 28. 03. 2012, 17:45

Roxana
To je fakt. Ráno je krásně vyrostlý přes noc a hup pro něj! Večer už není vůbec vábný, jde to s ním moc rychle z kopce. Před týdnem jsem si koupila Hlívu ústřičnou a už jede jak divá! Mám ji doma u topení. Ta druhá - teplomilná by tu vydržela normálně, tuto, jak začně růst, musím přemístit více dochladna, následuje balkon...

Roxana 30. 03. 2012, 10:25

Facebook komentáře