Hummus není humus
Hummus je tradiční pokrm, který má svou historii a kořeny v Libanonu a jeho okolí. Je nejen chutný, ale i velmi zdravý a nabízí mnoho variant a verzí, takže se vám jen tak nepřejí. Hummus oceníte na párty s přáteli, jako svačinku v práci či lehkou večeři.
Jeho hlavní složkou je římský hrách - cizrna, ze kterého se zpracovává jemná, vychucená pasta vhodná na mazání, ke krekrům nebo pro namáčení zeleniny. Přinášíme vám základní recept a pak také návod, jak jej ozvláštnit ve videu. Nelekejte se, že je video v angličtině, vše je tam krásně vidět.
Základní recept na Hummus1 konzerva cizrny (obsah 425 ml)
3 lžičky sezamové pasty tahini2 lžíce cizrnového nálevu z konzervy
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
šťáva z půlky citrónu (někdy i víc)
hrst čerstvého koriandru (nemusí být, můžete použít jinou bylinku je vynechat)
sůl a čerstvě mletý pepř.
Recept je jednoduchý, cizrnu slijte a všechny ingredience přidejte do mixéru a rozmixujte, dle potřeby dolaďte chuť a konzistenci použitím citronu a olivového oleje.
Na našem webu najdete také zajímavý recept na tortily plněné hummusem.
A zde se podívejte na skvělé video, jak se dá hummus ozvláštnit.
Dobrou chuť
Chcete-li mít neustálý přísun lákavých gatro inspirací sledujte nás Facebook.