Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience pro Čínskou kuchyni

58957_small

Dneska je vedro jak v Egyptským filmu, takže je kšeft na nic.

Sedím si v kanceláři a brouzdám na webu a hledám zajímavé recepty.  A zase jsem vytočenej.  Číňani by koukali co všechno lze v Česku nazvat čínskou kuchyní.  A hlavně mě zarazili některé ingredience a technologické postupy.

Začnu ingrediencemi. Zaráží mě, že v době kdy v každém marketu lze koupit originální čínské suroviny, tak stále spousta lidí dává přednost náhražkám. Dle mojeho krátkého průzkumu na webech o vaření jsem došel k názoru, že pokud je maso nakrájené na nudličky tak je to čínská kuchyně a na ostetních surovinách už tak moc nezáleží a hlavně to musí být ostré.  Je třeba si uvědomit, že Číňané mají jen 28 základních způsobů krájení surovin. Od již zmiňovaných nudliček, přes plátky kousky,kostičky,proužky,hranolky, kostky až po kusy masa které se krájejí až po tepelné úpravě na plátky nudličky a nebo se jen trhají na vlákna.

Zarazilo mě hlavně používání surovin, které sami Číňané nepoužívají a nebo neznají.
a) kečup - ten se hodí tak akorát na hranolky, hamburger a nebo  na suchou pizzu
b) směs koření na čínu - uni chuť a člověk ani neví co v tom je
c) worcestershire sauce - ta je dobrá, ale ne do Čínské kuchyně. V Tibetu znají omáčku které říkají vorčestr a používají ji k dochucení nudlí, ale to je úplně něco jiného (VORČESTR 250 g zázvoru; 250 g česneku; 250 g cukru; sůl; sladká paprika; kyselina citrónová
Do 2 litrů vody dáme vařit zázvor, česnek a cukr. Vaříme do změknutí česneku a pak vše osolíme, přidáme sladkou papriku a ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme asi půl lžičky kyseliny citrónové a směs necháme vychladnout. Studenou ji scedíme do čistých lahví.)
d) Indické Kari - to už do Čínské kuchyně nepatří vůbec, Číňani znají Kari, ale to jejich je úplně jiné jak barvou tak chuťí a většinou si ho míchají kuchaři sami a neobsahuje kurkumu
e) určitě bych toho našel víc, ale nemám tolik času hledat, tak jen na závěr pár perel: halušky,tatarská omáčka, olivový olej, sýr eidam,magi,vegeta(podravka)... 
O bujonových kostkách bych polemizoval.Já raději dám vodu než vývar z kostky

Jen pro zajímavost uvedu základní suroviny které mi stačí na to abych mohl uvařit několik desítek různých čínských jídel:
sůl.pepř (bílý,černý,sečuanský červený),čili.zázvor,kmín,koření 5-ti vůní,sojová omáčka,česnek,rýžové víno,černé houby,cukr,ocet,rýžový ocet,Aji-Moto(glutamát),bambus,mandle,arašídy,cibule,zelí,pórek,okurky,kapie,olej,solamyl,vejce, sezamový olej,žampiony,voňavé houby,rýžové nudle,vaječné nudle,skleněné nudle,rýže,sypaný černý čaj,mrkev, hrachové lusky,sojové boby,med..... a samozřejmě maso.

Fotogalerie

hOJSADLO

25. 08. 2011


Přidat komentář
Ajaja
Ano, také se mi v poslední době stalo, že bylo "cosi" po myslivecku a když jsem se zeptala, co to obnáší, tak odpověď zněla "je to taková čína", a to jen proto, že maso bylo nakrájené na nudličky (jinak to bylo dobré, ale čína, to ani náhodou). A ty nešvary jsou - jaké také dávám kari (prášek) a vorcesterskou omáčku... :-)) Ale říkám tomu tak maximálně že to je na čínskou variaci...

Ajaja 18. 09. 2011, 15:14

Facebook komentáře