Irské delikatesy

Jelikož se bude zítra oslavovat den Sv. Patrika, možná by nebylo na škodu se zmínit, jaké poklady skrývá irská kuchyně. S námi si můžete připravit nejen irskou polévku, hlavní chod a dezert, ale i oblíbenou irskou kávu.

#damejidlo-siroky 

Irská kuchyně

Na co jsou Irové opravdu hrdí, jsou snídaně. Při snídani nikdo nikam nepospíchá a všude jsou dostupné tzv. snídárny, takže si můžete snídani vychutnat přímo ve vašem oblíbeném podniku. Podávají se tam masové pudingy, bramborové placky, míchaná či sázená vajíčka, klobásky, párky i opečená slanina. Samozřejmě k tomu dostanete opečené toasty a dostatek nápojů.

Typickým irským nápojem je pivo a nejznámější značkou je tam Guiness. Irsko je známé i díky irské whiskey a čaji s mlékem, jenž Irové tak rádi popíjejí. Určitě by vám chutnalo Irish stew, což je pokrm podobný našemu guláši, akorát se připravuje většinou z jehněčího masa. A pokud jste milovníci kávy, pak jste už jistě ochutnali i irskou kávu, která se připravuje z čerstvé smetany, černé kávy a irské whiskey.

Kaštanová polévka by Jason Fitzgerald

Kaštany pomáhají zlepšit funkci jater a doporučují se i pro zmírnění zánětů a otoků, čehož docílíte kloktáním roztoku z rozemletých listů. V kuchyni jsou oblíbené především pečené kaštany, ale připravují se z nich i moučníky, dorty či polévky. Lze s nimi dochutit i ryby a maso, rýži, šlehačku, dále se přidávají do nádivek, omáček či marmelád a podobně.

Pečené hovězí na whisky

Whisky perfektně dochutí především hovězí maso. Je to neotřelá a překvapivá ingredience, která se využívá nejen v irské kuchyni. Při vaření navíc neztratí na kvalitě a jakýkoli pokrm promění v neobyčejnou delikatesu.


Používá se i při přípravě marinád, takže ji oceníte i při grilování. V Den svatého Patrika se lidé nejen oblékají do zelených barev, ale vychutnávají si irské pokrmy a co je hlavní, všude teče whisky proudem.



Jablka díky vysokému obsahu vlákniny prospívají především našemu trávení. Jsou snadno stravitelná, pomáhají čistit zuby a měli bychom je konzumovat i se slupkou, pod kterou se ukrývá nejvíce vitamínu C. Jablka jsou vhodná i pro ty, kteří dodržují redukční dietu, neboť obsahují málo cukru a tím pádem mají i méně kalorií.


Pomáhají zlepšit činnost nervové soustavy, snižují nervozitu a naopak zvyšují činnost mozku. Zrychlují metabolismus a pomáhají i proti nespavosti. Působí jako prevence proti vzniku rakoviny střev a také předchází chorobě zvané dna.


#chefparade-siroky 

přidejte na:

16. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář