Irský rozinkovo-jablečný koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Začneme těstem. V robotu si dáme hníst mouku s celým máslem, jakmile se nám tyto dvě suroviny promísí, přidáme cukr a dvě vejce. Opět zapneme robota a vyhněteme hladké těsto. Vyjmeme a vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové folie. Necháme v lednici asi hodinku uležet.
Mezitím si v malém kastrůlku povaříme 70 ml whisky s rozinkami a 1 lžíci cukru. Vaříme přibližně 3-4 minuty. Necháme chladnout.
Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky, dáme do kastrůlku a zalijeme 1 lžíci rozpuštěného másla, chvíli vaříme. Poté přidáme tři čtvrtiny cukru, skořici a zastříkneme zbytkem whisky, povaříme asi 5 minut. Jablka se nesmí rozpadat.
Poté slijeme a šťávu zachytíme.
Vytáhneme si těsto z lednice, rozdělíme jej na tři čtvrtiny. Dvě třetiny vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Utlačíme a dno propícháme. Dáme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme 10 minut. V misce rozšleháme zbylé vejce s mlékem a přilijeme trochu šťávy z jablek. Po deseti minutách, co se nám těsto předpéká, tak jej potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a vrátíme ještě na 5 minut do trouby.
Poté vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Na těsto navrstvíme jablka smíchané s rozinkami a z poslední třetiny vyválíme plát, kterým jablka přikryjeme. Okraje pořádně utlačíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylým cukrem. Propícháme vidličkou. Troubu zesílíme na 180°C a dopékáme 20 minut, dokud koláč krásně nezezlátne. Poté necháme vychladnout a můžeme podávat.
12. 07. 2012