Jahody třikrát jinak

Sezonu jahod máme v plném proudu! Pokud se vám právě na zahradě urodilo nebezpečně vysoké množství tohoto letního ovoce, máme pro vás několik jednoduchých tipů, jak si s nimi poradit.

Jahody patří ke klasickým zástupcům letního ovoce, a není proto divu, že jich je v obchodech aktuálně přebytek za poměrně dobré ceny. Pokud máte navíc zahrádku, velice snadno se vám může stát, že se vám jahody začnou v lednici hromadit. Jednou z možností, jak s tímto lahodným ovocem naložit, je samozřejmě zavařování. Tímto procesem však jahody přijdou o velké množství své tradiční chuti. Lepší variantou je proto zamrazení.

Jak plody nejlépe zamrazit?

  • Čerstvě dovezené jahody je třeba ihned zpracovat.
  • Nejprve plody jemně opláchněte, nechte okapat a usušit. Odstraňte zelené listy a plody rozprostřete na plech či podnos. Poté je přikryjte alobalem a vložte na hodinu do mrazničky.
  • Po uplynutí doporučené doby je vytáhněte a rozdělte do uzavíratelných sáčků či krabiček s víčkem.

Tento postup je nejbezpečnější, jelikož předmražené jahody se neslepí dohromady a bude se vám s nimi lépe pracovat.

OSVĚŽUJÍCÍ JAHODOVÁ DŘEŇ

Máte-li rádi domácí zmrzlinu, určitě vyzkoušejte z jahod vytvořit dřeň. Navíc se jedná o skvělý způsob, jakJahody třikrát jinak zpracovat i pomačkané a nepěkné plody.

  • Jahody očistěte a rozmixujte.
  • Přidejte citronovou šťávu a trochu cukru (podle toho, jak máte rádi sladké).
  • Pokud toužíte po dokonale jemné dřeni, propasírujte rozmixovanou směs ještě přes sítko.
  • Vzniklou hmotu rozdělte do formiček a dejte zamrazit.

SORBET

Další možností, co s jahodami udělat, je sorbet. Ten se navíc parádně hodí na přípravu letních pohárů či luxusních letních drinků.

MRAŽENÝ JAHODOVÝ DŽEM

Pokud máte rádi jahodový džem, tak tuhle zmraženou verzi si zamilujete v létě dvojnásob.

  • Rozšťouchané jahody dejte do hrnce a nechte zavařit. Přidejte cukr, pektin a šťávu z citronu. Nechte vařit cca 1 minutu a vypněte.
  • Vzniklou hmotu přelijte do sklenic, uzavřete a nechte vychladnout. Poté uložte do mrazáku.
  • Před otevřením dejte sklenici do lednice a nechte trochu povolit.
  • Džem by vám měl vydržet zhruba tři týdny.
přidejte na:
BB

02. 07. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář